/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Cine este primul turist care va zbura în jurul Lunii

missing
18 septembrie 2018, ora 10:16

Anunţul a fost făcut luni de fondatorul companiei SpaceX, Elon Musk, la sediul general al acestei firme private, aflat într-o suburbie a oraşului Los Angeles, care produce o rachetă spaţială la fiecare 14 zile.

“În 2023, voi invita între şase şi opt artişti din lumea întreagă să mă însoţească în această misiune spre Lună”, a declarat Yusaku Maezawa, în vârstă de 42 de ani. „Ei vor trebui să creeze ceva la întoarcerea pe Terra”, a adăugat magnatul nipon.

“Capodoperele lor îi vor inspira pe toţi visătorii care dorm în noi”, a mai spus el. Călătoria, pentru acei artişti, va fi gratuită, a precizat Elon Musk.

Aceşti privilegiaţi vor deveni primii oameni care vor face înconjurul Lunii după încheierea programului spaţial Apollo, în 1972. Doar 24 de americani, bărbaţi caucazieni, au făcut acest lucru, iar 12 dintre ei au păşit pe suprafaţa Lunii.

Yusaku Maezawa a spus că a plătit toate locurile disponibile la bordul viitoarei rachete BFR (Big Falcon Rocket). Preţul acestui spaţial, însă rămâne un secret.

Magnatul japonez, este pasionat de artă contemporană. El îl adoră pe Jean-Michel Basquiat şi a cumpărat anul trecut o operă a acestui artist cu 110,5 milioane de dolari.

Colecţia sa de artă include opere semnate de artişti de renume, precum Pablo Picasso, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Alexander Calder şi Jeff Koons.

Călătoria spaţială va fi realizată cu ajutorul viitoarei rachete BFR. Aparatul de zbor, ce va avea două trepte, va avea o lungime de 118 metri – din care 55 de metri pentru habitaclu – şi un volum interior de 1.000 de metri cubi.

Elon Musk a redus puterea rachetei, prezentată anterior drept cea mai puternică din istorie, fiind capabilă să propulseze 150 de tone pe orbita terestră joasă – mai puternică decât legendara rachetă din programul Apollo, Saturn V, folosită în anii 1960 şi 1970.

Această misiune în jurul Lunii va avea o durată cuprinsă între patru şi cinci zile.

După ce va efectua un rotaţie în jurul Terrei, racheta la bordul căreia se vor afla Yusaku Maezawa şi grupul de artişti se va îndrepta spre Lună şi va face un ocol în jurul acesteia, înainte de a reveni spre Pământ, unde va ateriza în poziţie verticală.

În 2019, SpaceX speră să devină prima companie privată din istorie care va transporta astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Acest proiect reprezintă un alt pariu industrial, de care depinde viitorul companiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram