De astăzi: Taxă fixă de 150 de lei la eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile

Începând de astăzi, persoanele care solicită eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile din sate sau comune trebuie să achite la notar o taxă fixă de 150 de lei pentru fiecare bun imobil separat. Modificările la Legea cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale au intrat în vigoare, notează bizlaw.md.

Astfel, art. 9 din Lege, care reglementează plata pentru acţiunile succesorale de drept, a fost completat cu un aliniat nou. Acesta stabilește că la eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile din sate sau comune, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a terenurilor pe care nu sunt amplasate construcții, plata se stabilește în mărime de 150 de lei pentru fiecare bun imobil separat.

Până acum, taxa notarială se calcula având drept reper informația privind valoarea bunului imobil. Datele erau solicitate de la structurile teritoriale ale Agenției Servicii Publice. Totuși, autorii modificărilor precizează că pentru imobilele din localitățile rurale nu au fost executate lucrările de evaluare, respectiv, nu există valoarea înscrisă în registru. În lipsa acesteia, cetățenii sunt nevoiți să comande servicii adiționale de calculare, ceea ce implică costuri suplimentare pentru perfectarea certificatului de moștenitor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.