19:52:22 28.03.2024
Stiri

„Noi suntem români” și „Unire”: Zeci de ansambluri folclorice și primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la „Vatra” la „Centenar Fest”

Social 17.09.2018 09:41 Vizualizări1927 Autor: Ziarul National
„Noi suntem români” și „Unire”: Zeci de ansambluri folclorice și primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit la „Vatra” la „Centenar Fest”


Sărbătoare de suflet pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, desfășurată în week-endul trecut la Centrul cultural „Vatra” din R. Moldova.

Peste 60 de ansambluri folclorice din România și R. Moldova, dar și primari de pe cele două maluri ale Prutului au participat, în zilele de 15 și 16 septembrie curent, la Festivalul „Centenar Fest 2018”, unde s-a cântat, s-a dansat și s-a simțit românește.

După o paradă a portului popular, ansamblurile şi-au demonstrat talentele, interpretând atât piese folclorice cunoscute, cât și cântece patriotice.


TVR Moldova

Totodată, mai mulţi primari din Republica Moldova, care au semnat declaraţii simbol de Unire cu România, au interpretat pe scena de la „Vatra” piesa „Sus pe malul Nistrului” și au scandat „UNIRE” în Anul Centenarului.

„Mulțumesc în primul rând celor peste 20 de Consilii Județene din România care au răspuns invitației noastre și au venit la Chișinău cu tot ce are mai bun țara noastră: tradiții, folclor, port popular și - cel mai important - bucuria de a trăi și simți românește! Mulțumesc, totodată, organizatorilor acestui adevărat festin cultural, precum și sponsorilor evenimentului”, a declarat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Miile de vizitatori de la festival s-au putut delecta și cu bucate tradiționale, dar și cu activități pentru toate vârstele. În cadrul evenimentului a fost organizată o paradă a portului popular, o expoziție-târg cu lucrări ale meşterilor populari autentici, cu obiecte de meşteşugărit, dar și un muzeu al satului românesc, care a scos în evidență specificul tuturor regiunilor românești.

De asemenea, publicul a putut asista la concerte de excepție, susținute de artiști consacrați, precum Grigore Leșe, Nicolae Furdui Iancu, Surorile Osoianu, Tudor Ungureanu și Ansamblul „Ștefan Vodă”, Fuego, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicu Mâță, Cristofor Aldea Teodorovici Band, Lupii și Alex Calancea Band, Gândul Mâței, Moldovan National Youth Orchestra, Orchestra Simfonică Muntenia și Florin Georgescu etc.



Festivalul „Centenar Fest” a culminat, ieri-seară, cu un show de focuri de artificii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md