Ziua Mondială a Curățeniei, marcată și în Moldova

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi, 15 septembrie, în capitală se va desfășura Ziua Mondială a Curățeniei. Astfel, reprezentanții autorităților publice locale, împreună cu voluntarii „Hai, Moldova”, vor participa la acțiunea de salubrizare și strângere a gunoiul din parcuri și zonele publice din oraș.

„Vrem să trăim într-o lume mai curată și mai sănătoasă! Schimbarea e în mâinile noastre, așa că-i încurajăm pe toți cei cărora le pasă de viitorul lor să strângă deșeurile din localitățile proprii și să reducă cantitatea de gunoi menajer pe care o produc zilnic”, susțin cei de la „Hai Moldova”.

Marea curățenie va fi făcută și în alte 150 de țări. Scopul acestei mișcări internaționale este de a găsi soluții durabile de gestionare a deșeurilor, dar și de a sensibiliza populația privind gravitatea situației ecologice.

Datele statistice arată că în R. Moldova sunt circa 2.500 de locuri neautorizate în care sunt aruncate deșeurile. Însă, specialiștii susțin că numărul acestora este mult mai mare. Într-un singur an, pe teritoriul Moldovei au fost generate 4 milioane de tone de deșeuri, dintre care doar 600.000 au fost utilizate, un milion – nimicite sau scoase la gunoiști și peste 1,5 milioane de tone de deșeuri au rămas în stoc pe teritoriul unităților producătoare de deșeuri.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.