/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Potențialii antreprenori cu dizabilități se plâng pe lipsa accesului în instituții publice, dar și la finanțare

missing
14 septembrie 2018, ora 20:01

Direcția în care înregistrezi o afacere se află la etajul 3 la o clădire inaccesibilă. Adică pentru o persoană în scaun cu rotile e imposibil să ajungi acolo”, Irina Revin, Președinta Asociației Antreprenorilor cu dizabilități din RM

Irina Revin deține o afacere în domeniul IT și a simțit pe propria piele ce înseamnă lipsa accesului pentru persoane cu dizabilități în instituțiile publice atunci când a vrut să o înregistreze la Agenția Serviciilor Publice. Ea a postat mai multe filmulețe pe Facebook cu situațiile prin care i-a fost dat să treacă.

Așa arată liftul 1, așa arată liftul 2 și iată astfel arată scările care duc la etajul 2 , unde trebuie să fie înregistrată o entitate economică nouă.

Pentru persoanele cu dizabilități o altă problemă este și anjarea în câmpul muncii.

Practic 70% din toate școlile primare din țară nu sunt accesibile, ceea ce limitează accesul la studii pentru persoanele cu dizabilități de diferite categorii de dizabilitate. Nu avem nici o universitate de stat care ar fi accesibilă. Dacă dețin lifturi la intrare, nu dețin rampe; dețin rampe – nu dețin lifturi”, Irina Revin, Președinta Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități

Întâmpină greutăți și atunci când vor să obțină finanțare.

Și la nivelul funcționarilor publici, și la nivelul agențiilor care oferă servicii de susținere, antreprenorii cu dizabilități simt nu au încredere în ei, mai ales când vine vorba despre accesul la finanțare. De la primele condiții, de la depunerea anumitor documente, indiferent, la o problemă obiectivă se adaugă și probleme subiective”, Elena Aculai, coordonatoarea proiectului de cercetare

Dar sunt și vești bune pentru persoanele cu dizabilități care vor să fie oameni de afaceri. De la anul, ar putea să aibă acces, în premieră, la granturi destinate exclusive acestei categorii de cetățeni, care vor să-și deschidă propria afacere. Acestea vor fi puse la dispoziție de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Vor primi consultanță, vor fi învățate cum să-și dezvolte un business plan, vor fi asistate în prima perioadă de către angajații Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă în a pune pe roate o nouă afacere”, Anastasia Oceretnîi, secretar de stat Ministrul Muncii

În total, în Republica Moldova figurează circa 182 de mii de persoane cu dizabilități, care reprezintă 5% din populația țării. Doar 39 de persoane sunt membre ale Asociației antreprenorilor cu dizabilități.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram