/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Congres anti-LGBT. La Congresul Mondial al Familiei, Igor Dodon a menționat că marșurile organizate de comunitatea LGBT „ar trebui scoase în afara legii”

14 septembrie 2018, ora 19:45

Pentru participanți a fost întins un covor roșu. Rând pe rând, la Palatul Republicii și-au făcut apariția oficiali din Rusia, preoți din toată Moldova, dar și politicieni de la Chișinău. Șeful statului a fost însoțit de prima doamnă, iar la un moment dat cei doi defilat ținându-se ușor de mână. Cuplul prezidențial a așteptat ca militarii din garda de onoare să le deschidă ușile.

Dodon a ținut, mai apoi, un discurs de la tribună, în care a criticat minoritățile sexuale.

Fiecare copil trebuie să fie educat doar în familie, iar familia este exclusiv o alianță dintre un bărbat și o femeie, o mamă și un tată. Organizarea evenimentelor minorităților sexuale și al altor manifestări, care contribuie la răspândirea imorale trebuie condamnate, poate chiar scoase în afara legii”, Igor Dodon, Peședinte RM

Au urmat și alte discursuri, iar mesajul de bază era similar cu cel transmis de șeful statului.

Familia se constituie prin căsătorie, adică prin legătura de bună voie și pentru toată viața dintre un bărbat și o femeie”, Preasfințitul Ioan, reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove

Mesajul celor de la tribună a fost susținut și de unii participanți la congres.

Avem diverse situații în țară, dar cel mai important este că noi deja vorbim despre acest lucru. Căutăm soluții și încep să apară idei.
Îmi place aicea, cum merge congresul, spune totul omenește. Eu respect legile din Moldova așa cum sunt.

Ca să mai distindă atmosfera, discursurile au fost diluate cu momente artistice. În unul din ele, a fost implicat și un bebeluș, purtat pe brațe.

Declarațiile președintelui au stârnit un val de reacții negative pe rețelele de socializare. Mai mulți lideri de opinie au criticat atactul îndreptat spre comunittaea LGBT.

Nu-i așa că dacă îi băgăm pe minoritățile sexuale în închisoare, ne rezolvăm dintr-o împușcătură toate problemele? Copiii vor fi deodată mai bine hrăniți, școala va oferi educație de cea mai înaltă calitate, spitalele vor oferi servicii medicale calitative, bărbații nu-și vor mai bate soțiile. Poate totuși începem de la respect?”, se întreabă avocatul PROMO-LEX, Dumitru Petru Sliusarenco, în timp ce deputata Maria Ciobanu a comentat că:

Ce fel de Congres al Familiei azi în statul Republica Moldova, dacă tata muncește într-o țară, mamă în alta, iar copiii sunt lăsați în grija bunicilor, rudelor sau vecinilor?”, a scris deputata Maria Ciobanu.

Potrivit experților PROMO-LEX, Congresul Mondial al Familiei este o încercare de a-și face PR politic, înainte de alegerile parlamentare, la care ar putea să participe și Dodon. Juristul Serghei Mișin, care a recunoscut anterior că împărtășește ideologiile PSRM, spune că acest eveniment nu este o campanie de PR.

Nu este făcut pentru un beneficiu politic, nu este făcut pentru vreun beneficiu pentru guvernare, ci se face pentru cetățenii RM, pentru noi, oamenii simpli”, Serghei Mișin, participant, jurist

La Congresul Mondial al Familiei participă oameni din 40 de țări. Străinii, doritori să asiste la acest eveniment, au trebuit să achite între 180 și 420 de dolari. Sponsorii evenimentului sunt Fundaţia Galinei Dodon – „Din suflet”, Congresul Mondial al Familiilor şi Organizaţia Internaţională pentru Familie. Evenimentul se va încheia duminică cu o slujbă la Catedrala din centrul capitalei. Costul congresului nu a fost anunțat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram