03:41:29 19.04.2024
Stiri

ANALIST rus // SUA și Rusia, la un pas de o confruntare directă…

Știri 14.09.2018 08:02 Vizualizări1847 Autor: Ziarul National


ANALIST rus // SUA și Rusia, la un pas de o confruntare directă… sursa: google.ro

Alianța Kremlinului cu regimul lui Bashar al-Assad a adus Rusia și SUA la un pas de o confruntare directă.

La trei ani după începerea campaniei în Siria în 2015, de la starea de izolare diplomatică pe plan internațional după războiul din Donbas și anexarea Crimeii, Rusia s-a apropiat direct de o confruntare militară cu Statele Unite, trage un semnal de alarmă cunoscutul analist militar rus Aleksandr Golț într-un articol postat marți pe portalul The Insider.ru și citat de Agerpres.

În acest context, Golț evocă și recentele manevre navale de o amploare fără precedent ale marinei ruse în Marea Mediterană, încheiate oficial sâmbătă, la care au participat 26 de nave, aproape tot ceea ce Rusia a putut mobiliza pe cale maritimă spre coastele siriene și care se pare nu au părăsit estul Mării Mediterane.

Acest grup naval ar urma să contracareze un eventual atac cu rachete de croazieră, ce ar putea fi lansate de nave și avioane americane, în cazul în care Washingtonul ar decide că președintele sirian a recurs, din nou, la arme chimice împotriva propriilor cetățeni, apreciază expertul militar independent rus.

Situația în care s-a trezit Rusia în Siria poate fi ilustrată prin afirmația unui comandant american care a descris astfel războiul din Vietnam: „Drumul nostru spre dezastru a fost acoperit de victorii”, consideră Aleksandr Golț, care a criticat în repetate rânduri campania Kremlinului în Siria.

După ce a schimbat mersul conflictului cu ajutorul Rusiei și a reușit să preia sub control cea mai mare parte din țară, președintele sirian Bashar Al-Assad nu dorește să se retragă, ci să candideze la viitoarele alegeri, chiar dacă la un moment dat Moscova asigura că nu-l susține până în pânzele albe pe liderul sirian.

„Este clar că într-o țară în care războiul civil a durat atât de mult timp, nici nu poate fi vorba de alegeri libere: oamenii vor fi sortiți să-l voteze pe cel care, cu ajutorul forței militare, controlează un anumit teritoriu”, notează expertul citat.

În opinia sa, comportamentul lui Al-Assad se potrivește cu opiniile lui Vladimir Putin, care a declarat în 2015 în discursul său de la Adunarea Generală a ONU că fiecare națiune trebuie să trăiască cu acel conducător care a fost destul de norocos să fi putut acapara puterea, scrie sursa citată.

Orice tentativă de a-l înlătura, orice revoluție este văzută ca rezultat al unei conspirații a forțelor externe. Doar un pas îl desparte pe Al-Assad de o victorie deplină: preluarea controlului asupra ultimului bastion al rebelilor, provincia Idlib.

În prezent, la Idlib s-ar afla - potrivit ONU - circa 10.000 de rebeli înarmați. Conform comandamentului american, ar fi vorba de 20.000-30.000 de combatanți înarmați, aparținând deopotrivă unor grupări jihadiste și opoziției moderate.

Forțele pro-Assad au început să se concentreze în jurul Idlib și o ofensivă la scară mare pare de neevitat. Turcia se opune însă unei astfel de evoluții. În cursul summitului tripartit între Iran, Rusia și Turcia la Teheran, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a insistat că Al-Assad trebuie împiedicat să comită o „baie de sânge” la Idlib.

Dar viitoarea ofensivă asupra Idlib amenință să se transforme într-o confruntare directă între trupele ruse și cele americane, avertizează expertul rus. La sfârșitul lunii august, la discuțiile de la Geneva, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, John Bolton, l-a avertizat pe secretarul Consiliului Securității Rusiei, Nikolai Patrușev: dacă trupele lui Al-Assad vor recurge la arme chimice la Idlib, forțele americane și aliații lor vor riposta printr-un atac cu rachete, la fel ca în luna aprilie.

Moscova a reacționat imediat și a declarat că serviciile secrete occidentale, împreună cu rebelii sirieni, vor încerca să simuleze un atac chimic la Idlib pentru a justifica atacul cu rachete occidental.

În aprilie, Rusia și SUA au reușit să evite o criză majoră: generalii americani i-au informat pe omologii lor ruși asupra obiectivelor care vor fi vizate de loviturile cu rachetă, deși Moscova amenințase inițial că, dacă viața militarilor săi va fi pusă în pericol, va doborî orice rachetă și orice mijloc de lansare a ei.

De data aceasta, Moscova a ridicat miza: în prezent, mai multe nave rusești echipate cu rachete de croazieră „Kalibr” se află în imediata apropiere a unor distrugătoare americane, dotate cu rachete de croazieră Tomahawk, în Marea Mediterană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md