07:17:09 25.04.2024
Stiri

VIDEO // R. Moldova ȚINTEȘTE accesul pe piața europeană a cărnii, ouălor și produselor animaliere: „Ne dorim ca anul viitor să avem acces la piața UE”

Economie 13.09.2018 15:00 Vizualizări1415 Autor: Ziarul National


O misiune de audit din Uniunea Europeană (UE), formată din experți din Lituania, a informat autoritățile competente din R. Moldova ce condiționalități trebuie să îndeplinească pentru ca ouăle, carnea și produsele animaliere moldovenești să fie admise pe piața comunitară.

Printre cerințele pe care trebuie să le îndeplinească R. Moldova, prevăzute în Foaia de parcurs pentru obținerea de către R. Moldova a dreptului de a exporta în UE carne și ouă de pasăre categoria B, se numără armonizarea cadrului legislativ național la acquis-ul comunitar.

De asemenea, e nevoie de reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), asigurarea conformității operatorilor businessului alimentar, reorganizarea sistemului de laboratoare etc.

În cadrul unei întruniri cu producătorii din sectorul avicol și reprezentanții instituțiilor responsabile din R. Moldova, desfășurată astăzi la Chișinău, s-a discutat despre modernizarea legislației la compartimentul sanitar-veterinar și siguranța alimentelor în domeniul avicol, cerințele UE și nivelul de pregătire a întreprinderilor pentru dobândirea dreptului de a exporta aceste produse în țările UE.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, obținerea acestui drept de către R. Moldova ar permite ca exporturile să crească cu cel puțin 15 la sută.

„Odată cu obținerea acestui drept, sectorul avicol din R. Moldova se va dezvolta considerabil. Este un proces mai dificil, dar nu imposibil. Ne dorim ca anul viitor să avem acces la piața UE și să vedem pe rafturile din magazinele de acolo mai multe produse autohtone. Misiunea MEI este de a deschide cât mai multe piețe pentru agenții economici. Pentru asta, însă, trebuie să facem ca produsele noastre să fie calitative și să corespundă standardelor europene”, a subliniat Gaburici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md