Biroul de Migrație și Azil a antedatat documentele de expulzare ale cetățenilor turci

media_143012258118096400

Biroul de Migrație și Azil (BMA) din cadrul Ministerului de Interne a încercat să dea informații eronate despre implicarea sa în operațiunea de expulzare a celor șapte profesori turci din rețeaua liceelor Orizont. Potrivit portalului Anticoruptie.md care a intrat în posesia unor documente, instituția publică ar fi perfectat documentele cu dată din urmă, pentru a acoperi ilegalitățile comise de autoritățile de la Chișinău la „repatrierea forțată” a celor șapte profesori autorităților turcești.

La o zi după expulzarea cetățenilor turci din R. Moldova, BMA preciza că instituția nu a fost implicată în acest caz. „Biroul nu a participat. Instituția care s-a ocupat de acest caz nu suntem noi”, declara Olga Poalelungi pentru deschide.md. Ea a mai fost întrebată și care este procedura standard în astfel de cazuri. „Sunt mai multe proceduri care sunt aplicate în astfel de cazuri pentru a declara o persoană indezirabilă. Ca regulă, ei sunt însoțiți de colaboratorii biroului, dar în acest caz nu știu care procedură a fost aplicată”, transmite  anticoruptie.md.

Documentele intrate în posesia portalului Anticoruptie.md dovedesc că BMA fie a știut de la bun început despre operațiune, așa cum o arată data de pe document de 5 și 6 septembrie, fie a comis o ilegalitate și a emis aceste acte ulterior epulzării. Mai precis, le-a antedatat.

Cert este că familia unuia dintre profesorii turci expulzați recent din R. Moldova, Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, a primit aceste documente de la BMA din cadrul Ministerului de Interne, abia pe data de 11 septembrie.

Decizia numărul 574 a BMA din 5 septembrie, trimisă familiei lui Riza Dogan abia pe 11 septembrie, precizează clar următoarele: „În conformitate cu prevedirile articolului 55 al Legii nr. 200 din 16.09.2010 privind regimul străinilor, decid: De declarat cetățeanul Turciei, RIZA DOGAN, persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe o perioadă de cinci ani”.

Un al doilea document, de pe 6 septembrie, chiar din ziua expulzării, cu numărul de înregistrare nr.5/1-2 – 5091 scrie despre același lucru și este semnat de directorul BMA, Olga Poalelungi. Aceeași persoană care declara pe 7 septembrie că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în acest proces.

Mai mult, Riza Dogan avea un permis de ședere provizorie valabil pe cinci ani în R. Moldova, document care expira în februarie 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente