Istorii de „#subogheal”. Când a împlinit 18 ani, le-am spus părinților că sunt gay, iar acum evită să vorbească despre dragostea mea”

ffffffffffffffff

Campania socială lansată de Centrul de Informații GENDERDOC-M, #subogheal, are scopul de a relata oamenilor cât este de absurdă sintagma „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”, pe care o spun când este vorba de relațiile homosexuale. În acest sens, GENDERDOC-M publică istorii persoanelor LGBT care povestesc cum trăiesc cu „oghealul în cap” ani la rând.

În cele ce urmează veți cunoaște 2 istorii scoase de #subogheal și relatate întregii societăți moldovenești.

#Valentina are 66 de ani. Elena – 60.

Femeile s-au cunoscut în Parcul Valea Trandafirilor în 1974. Atunci parcul se numea „Lenin”. Valentina era proaspătă căsătorită. Elena, în vacanță înainte de ultimul an de școală.

„Dragoste de la prima vedere”, așa se descrie în cărți și filme ceea ce au simțit cele două femei cu 44 de ani în urmă. În Uniunea Sovietică, însă, relațiile homosexuale se pedepseau prin lege, de aceea au trebuit să-și ascundă relația după paravanul „cea mai bună prietenă”.

Când soțul Valentinei a decedat, ea și-a promis că nu va mai pierde nicio clipă din zilele pe care putea, în sfârșit, să le petreacă alături de Elena, care a așteptat-o toată viața.

Chiar dacă homosexualitatea a fost decriminalizată, Valentina și Elena nu se simt în siguranță. Ele continuă să trăiască #subogheal, așa cum au făcut patru decenii la rând, sperând că va veni o zi când iubirea lor nu va mai șoca pe nimeni.

Cu cât înaintează în vârstă, însă, spațiul pe care societatea îl lasă pentru Valentina și Elena, dar și pentru orice alt cuplu de același sex ajuns la bătrânețe, devine tot mai îngust.

#Cristian are 22 de ani. El e student în anul II la o facultate cu profil tehnic.

Când a împlinit 18 ani, Cristian le-a spus părinților că e gay. Ei au primit vestea calm, dar nu au mai revenit asupra subiectului. Cristian a observat că părinții lui evită să vorbească despre dragoste sau viață de familie în prezența lui și asta îi creează disconfort.

„E ca și cum ai fi toată ziua #subogheal”. Ești lăsat să stai la masă, să vorbești, să mănânci, dar simți că de la tine se așteaptă să fii cât mai discret posibil, cât mai acoperit posibil, cât mai departe de ochii lumii.”

Cristian vrea să plece din țară, ca să nu mai fie nevoit să evite să vorbească despre o parte esențială a personalității sale.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente