(video) Facebook în codul Electoral? Deputații vor să reglementeze mai strict „Ziua Tăcerii”

19603108yyyyyyyyy

Comisia juridică, numiri și imunități a examinat, astăzi, motivele care au stat la baza invalidării alegerilor locale din municipiul Chișinău din 3 iunie (turul II). Comisia a abordat doar două situații care au stat la baza anulării alegerilor locale de către instanța de judecată și anume agitația în ziua tăcerii și agitația în timpul alegerii.

În cadrul dezbaterilor au participat președinta CEC, Alina Russu, Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, reprezentantul PSRM, Vasile Bolea și alții. În timpul discuțiilor desfășurate pe marginea subiectului anulării alegerilor locale din Chișinău, s-a ajuns la concluzia, care ar urma să fie dezbătută în Parlament, cu referire la reglementarea activității electorale pe rețelele de socializare. Cu această inițiativă a venit Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, care argumentează că „trebuie de delimitat înțelesul noțiunilor de pagină de Facebook și profil pe Facebook. Pagina este un loc public unde oamenii văd mesajul și interacționează cu acesta, iar profilul este un loc privat unde au loc discuții un grup restrâns de oameni. Prin urmare, pagina creată de un om notoriu/politician ar trebui reglementată ca, eventual în ziua alegerilor să nu apară mesaje de agitație electorală în ziua alegerilor.”

Igor Boțan a spus că ar fi bine să preluăm experiența Canadei în privirea controlului agitației în ziua alegerilor pe Facebook. Prevederea interzice intermediarilor să preia mesajele de agitație, să preia mesajele concurenților electorali în ziua alegerilor.

Sergiu Sîrbu a menționat că agitația pe Internet se echivalează cu presa scrisă, de aceea, trebuie interzisă această practică în ziua tăcerii și în ziua propriu-zisă a alegerilor. Prin urmare, acesta a sugerat se va miza pe reglementarea Internetului în campania electorală.

Vă amintim că pe 19 iunie, la 16 zile după alegeri, Judecătoria Centru a Capitalei a invalidat mandatul lui Năstase, în urma unui recurs al Partidului Socialiștilor, care l-a acuzat pe acesta că a făcut agitație electorală pe Facebook în ziua turului II. Ultimii nu au cerut însă expres anularea rezultatului alegerilor, ci doar sancționarea lui Năstase.

19603108

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente