Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.09.2018

Chiril Gaburici: Trebuie să promovăm facilitățile oferite de stat, pentru ca mediul de afaceri să-și dezvolte eficient afacerea

Chiril Gaburici: Trebuie să promovăm facilitățile oferite de stat, pentru ca mediul de afaceri să-și dezvolte eficient afacerea

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul hotărârii de Guvern cu privire la modificarea Listei agenților economici cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA şi a taxei vamale, pentru perioada ciclului de producere, dar nu mai mult de 180 de zile, la materia primă, materialele, accesoriile, ambalajul primar şi articolele  de completare importate pentru fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului. Astfel, lista agenților economici a fost extinsă cu încă 3 companii, SRL „MARCA ASSEMBLIES EST”, SRL „Monistar” și  SRL „TUCANO COFFEE”, care preventiv au fost selectați de către Comisia interdepartamentală instituită din mai mulți reprezentanți ai Autorității Publice Centrale.
                                
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că agenții economici care sunt producători de mărfuri destinate exportului, dispun de capacități de producție necesare fabricării acestora, ciclul de producere a mărfurilor nu depășește 180 de zile şi n-au datorii față de bugetul public național, pot beneficia de prelungirea termenului de plată a TVA și a taxei vamale, pentru fabricarea mărfurilor destinate exportului. Totodată, Ministrul Gaburici a menționat că a solicitat responsabililor să prezinte lista tuturor agenților economici din țara noastră, care produc mărfuri pentru export, și ar putea beneficia de dreptul de prelungire a termenului de plată a TVA şi a taxei vamale, pentru perioada ciclului de producere.

”Doar 29 agenți economici, care produc mărfuri pentru export, beneficiază de dreptul de prelungire a termenului de plată a TVA şi a taxei vamale, pentru perioada ciclului de producere. Motivul invocat ar putea fi faptul că ceilalți nu cunosc despre această facililtate. Astăzi am lărgit lista aceasta cu încă trei agenți economici. Vreau ca toți agenții economici, care activează în diverse domenii ale economiei naționale și produc mărfuri pentru export să fie incluși în lista beneficiarilor. Trebuie să promovăm facilitățile oferite de stat, pentru ca mediul de afaceri să-și dezvolte eficient afacerea. Voi susține personal informarea antreprenorilor și includerea lor într-o listă mare, extinsă, a beneficiarilor cu drept de prelungire a termenului de plată a TVA şi a taxei vamale, la materia primă, pentru fabricarea în exclusivitate a mărfurilor destinate exportului”, a accentuat Chiril Gaburici.

În anul 2017, circa 1450 de agenți economici producători de mărfuri autohtone au  efectuat exporturi, conform informației prezentată de către Serviciul Vamal. Acești agenți economici pot deveni beneficiari de prelungirea termenului de plată a TVA şi a taxei vamale, la importul materiei prime, pentru perioada ciclului de producere, dar nu mai mult de 180 de zile, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus