Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Erdogan s-a autoproclamat preşedinte al…

Erdogan s-a autoproclamat preşedinte al fondului suveran turc

Foto: aa.com.tr

Recep Tayyip Erdogan s-a autoproclamat președinte al fondului suveran al Turciei și a concediat întregul personal de la conducere. Bloomberg scrie că Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Berat Albayrak, care este ginerele lui Erdogan, va face parte din consiliul de conducere al fondului suveran turc, conform unui decret ce a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

Această schimbare vine după ce acum doi ani guvernul turc a format acest fond pentru a valorifica activele de stat în valoare de 200 de miliarde de dolari, punând în acest mod capăt turbulențelor de piață în urma unei încercări de lovitură de stat eșuată. Scopurile și strategia acestui fond nu au fost însă clar definite, iar conflictele interne au condus la concedierea primului său director executiv, după ce Erdogan și-a exprimat public dezamăgirea.

Această decizie va consolida puterea lui Erdogan asupra unei alte instituții financiare cheie din Turcia. Anterior, Erdogan a declarat în cadrul unui interviu că va exercita o influență mai mare asupra politicii economice, după ce a fost investit cu puteri executive extinse în urma alegerilor din iulie. Președintele Turciei a concediat factorii de decizie care au condus economia încă din 2002, oferindu-și puterea de a face numiri la banca centrală și alte organizații de stat.

Fondul suveran turc are active în Turkish Airline, Tur Telekom, creditorii de stat TC Ziraat Bankasi, companii de stat de petrol și gazoduct, serviciul poștal național, bursa de valori, loteria națională și căile ferate naționale.

Foto: aa.com.tr