Angela Merkel nu exclude participarea Germaniei la eventuale atacuri aeriene împotriva Siriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat să excludă miercuri posibilitatea participării țării sale la lovituri militare asupra Siriei în cazul unui atac cu arme chimice ordonat de autoritățile de la Damasc împotriva civililor, potrivit dpa.

Participarea la o campanie de lovituri aeriene împotriva Siriei stârneşte controverse în Germania, unde Partidul Social-Democrat (SPD) – componentă a coaliţiei condusă de Merkel – a exprimat o opoziţie înverşunată faţă de implicarea Bundeswehr-ului (armata germană) dincolo de sprijinul oferit coaliţiei condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

„A spune pur şi simplu că putem să privim în altă parte atunci când sunt utilizate arme chimice şi se încalcă o convenţie internaţională, nu poate fi un răspuns”, a afirmat Merkel în cadrul unui discurs susţinut în Bundestag (parlamentul german).

„A spune „nu” dinainte, indiferent de ceea ce se întâmplă în lume, aceasta nu poate fi poziţia germană”, a subliniat Merkel.

Informaţii apărute luni în presă, potrivit cărora Ministerul Apărării ar lua în considerare o viitoare participare a Germaniei la campania de lovituri aeriene, ca represalii la un eventual atac cu arme chimice al regimului sirian, au suscitat o dezbatere în ţară dacă o astfel de implicare ar fi compatibilă cu Constituţia.

La începutul acestui an, Germania a participat la o serie de lovituri aeriene împotriva guvernului sirian alături de SUA, Marea Britanie şi Franţa, ca răspuns la un atac cu arme chimice la Douma (est).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...