(video) „Călărași – un ținut la poarta raiului” a fost desemnat cel mai bun film documentar la Constanța International Film Festival 2018

unnamed (1)

„Călărași – un ținut la poarta raiului” în regia lui Dumitru Grosei, a obținut premiul pentru „Cel mai bun film documentar” la Constanța International Film Festival, desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC), România. Prin urmare, producția moldovenească dețină în palmaresul său tocmai trei premii la trei festivaluri.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa s-a încheiat sâmbătă seara, pe 8 septembrie. După opt zile în care s-au desfăşurat zeci de spectacole, au rulat zeci de filme, FITIC 2018 s-a încheiat cu premierea câştigătorilor.

unnamed

Constanța International Film Festival 2018: 

#Cel mai bun scurtmetraj – Ofițer (România);

#Premiul special al juriului – Humans in frame (România);

#Cel mai bun lungmetraj – Looking for Zion (Germania);

#Cel mai bun documentar – „Călărași – un ținut la poarta raiului” (Moldova).

În total, „Călărași – un ținut la poarta raiului” a obținut trei premii după primele 3 festivaluri:

#1. Premiul pentru cel mai bun film pe tema „Etnoecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic TO SAVE AND PRESERVE, din Rusia

#2. Marele Premiu ”Cel mai bun film etnografic” în cadrul Festivalului Internațional de Film Etnografic din Zlatna, județul Alba, România.

#3. Cel mai bun documentar la Constanta International Film Festival, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent.

unnamed (1)

Recent, filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului” a fost selectat la Independent Producers Indie Film Festival, care se află la a XIII-a ediție și va avea loc în București, în perioada 17 – 22 septembrie 2018.

Filmul documentar „Călărași – un ținut la poarta raiului”, cu durata de 52 de minute, este produs în 2018, de Symbol Media (Moldova), co-produs de Alternative Media (Moldova) și Hi-Fi Production (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.

Călărașul este un ținut deosebit. Chiar dacă întreaga Moldovă este o așezare pitorească și foarte frumoasă, Călărașul se deosebește prin faptul că se află în centrul pădurilor, a Codrilor. Această așezare bogată, are și prioritățile sale specifice: de istorie, cultură, spiritualitate, etnografie, agricultură, meșteșuguri și îndeletniciri, dar și de folosire a Codrilor ca mijloc de apărare. Datorită Codrilor, ținutul Călărașilor a putut să reziste de-a lungul timpului tuturor năvălirilor barbare. Călărașul – este așezat în regiunea unei cruci mari basarabene, formată din patru sfinte mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula. Dacă luăm harta Basarabiei, vedem această mare cruce a acestor patru așezări.

 

unnamed (2)

Totodată, mai menționăm și alte două succese de ultimă oră ale regizorului Dumitru Grosei, filmul documentar de lung metraj CĂLĂTORIE ÎN TIMP – DE LA BONN LA SPEIA, a fost selectat la 5 forumuri importante dedicate finanțărilor proiectelor industriei cinematografice europene pe domeniul filmului documentar: Balkan Story (Pogradec, Albania), Moldox Lab Inspiration Workshop (Cahul, Moldova) Baltic Sea Docs (Riga, Letonia), Flahertiana (Perm, Rusia) și Golden Tree Joint Meeting Hall (Frankfurt, Germania).

Iar filmul de scurt metraj ficțiune TODAY ARTIST, TONIGHT TAXIST (2018, Moldova/România), a fost selectat la două festivaluri internaționale: primul festival, unde are loc și premiera mondială a filmului – este ”Formosa Festival of International Filmmaker Awards” (Taiwan, 19-23 decembrie 2018), unul din cele mai importante festivaluri și piețe de film din Asia, unde actorul german Stefan Koch a fost nominalizat la categoria ”Cel mai bun actor într-un rol secundar”. Al doilea festival este Independent Producers Indie Film Festival, care se află la a XIII-a ediție și va avea loc în București, în perioada 17 – 22 septembrie 2018.

CĂLĂRAȘI – A LAND BY THE GATE OF HEAVEN – Official Trailer from Alternative Cinema on Vimeo.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente