/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Plăcuțele neutre de înmatriculare – un succes sau o cedare între Chișinău și Tiraspol? Ce spun experții

missing
12 septembrie 2018, ora 10:19

Gheorghe Crețu, șeful Agenției Servicii Publice (ASP), susține că la prima etapă persoanele fizice vor obține plăcuțe neutre de înmatriculare pentru autoturisme, în baza unor cereri și a unui set de documente. „Se verifică automobilul, se radiază din registrele structurile respective din regiunea transnistreană și se ia la evidență de către structurile ASP”, spune Gheorghe Crețu.

Viorel Cernăuțan, reprezentantul Biroului de Politici și Reintegrare, consideră că numărul celor care doresc să obțină plăcuțe de înmatriculare neutre vorbește despre dorința de a circula în spațiul european fără impedimente. „Suntem convinși că acest mecanism va da o mulțumire atât societății, cât și autorităților centrale. În primă fază, noi suntem încrezători că mecanismul va avea un viitor bun și va fi unul corect despre care nu am putea spune că a fost o cedare. Niciodată într-un proces de negocieri nu putem spune că negocierea este o cedare”, spune Viorel Cernăuțan. Potrivit lui, aceste negocieri reprezintă un succes atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni.

Anatol Țăranu, analist politic, este de părere că plăcuțele neutre constituie un compromis, iar compromisul întotdeauna este țesut din cedări. „Autoritățile Republicii Moldova, într-un fel, au fot nevoite să facă o cedare ca să satisfacă în primul rând interesele cetățenilor, dar au fost nevoite să cedeze inclusiv și în fața administrației secesioniste de la Tiraspol.

Analistul politic Corneliu Ciurea susține că acest gest prin care se facilitează accesul cetățenilor din regiunea transnistreană la călătorii în Europa este favorabil Chișinăului din toate punctele de vedere pentru că acești cetățeni, care poate au alte viziuni politice decât majoritatea populației de pe malul drept, sunt și ei cetățeni ai țării. „Politica este politică, dar relațiile economice, businessul, dar și persoanele fizice care lucrează în întreprinderi vor avea ocazia să dezvolte relații nu doar cu Rusia, dar și cu alte state”, spune analistul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram