20:16:48 25.04.2024
Stiri

Un partid din R. Moldova solicită SANCȚIUNI INTERNAȚIONALE pe numele celor care au pus în aplicare „ordinul de DEPORTARE a cetățenilor turci”

Partide/Comunicate 11.09.2018 12:18 Vizualizări4298 Autor: Ziarul National
Un partid din R. Moldova solicită SANCȚIUNI INTERNAȚIONALE pe numele celor care au pus în aplicare „ordinul de DEPORTARE a cetățenilor turci”


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) va solicita sancțiuni internaționale pentru persoanele responsabile din R. Moldova „care au pus în aplicare ordinul de deportare” în Turcia, pe 6 septembrie curent, a celor șapte cetățeni turci care activau în rețeaua de licee „Orizont”.

Anunțul a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă, de către lidera PAS, Maia Sandu, care s-a arătat sigură că R. Moldova va fi condamnată în acest caz la CtEDO și și-a cerut scuze de la cetățenii expluzați în Turcia și de la familiile lor rămase aici pentru „suferințele cumplite” prin care trec din cauza acțiunilor autorităților de la Chișinău.

„Regimul de la Chișinău a sechestrat șapte cetățeni turci, după care i-a deportat ilegal. Sunt șapte cetățeni care de mai mulți ani activează în rețeaua de licee „Orizont”, recunoscută pentru performanțele înregistrate”, a spus Maia Sandu, adăugând că aceștia ar fi fost deportați în Turcia la solicitarea președintelui Recep Erdogan, „cunoscut pentru acțiunile sale abuzive în raport cu drepturile omului”.

Lidera PAS susține că este vorba despre „un caz năucitor”, care „a șocat opinia națională și pe cea internațională”, iar autoritățile de la Chișinău ar fi comis „un abuz”. Politiciana a amintit că, timp de trei ani cât s-a aflat la conducerea Ministerului Educației, nu a primit nicio scrisoare de la Serviciul de Informații și Securitate cu pretinse nereguli legate de aceste licee, deși scrisori cu referire la alte instituții de învățământ au fost mai multe. La ministerul pe care îl conducea veneau scrisori doar de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care făcea referire la solicitări ale administrației Tuciei de a închide aceste licee, lucru respins atunci.

Potrivit aceleiași surse, regimul de la Ankara pune presiune pe mai multe state să închidă aceste școli, dar România și SUA, de exemplu, au respins aceste lucruri. În schimb, „regimul de la Chișinău vinde cetățeni pentru niște proiecte care să satisfacă poftele lui Igor Dodon și ale celor din Partidul Democrat”.

CITIȚI și VIDEO // Candu susține că SIS a prezentat informații CLASIFICATE despre expulzarea celor 7 cetățeni turci de la „Orizont”. Aceste persoane ar fi fost monitorizate de 20 de ani și au fost deschise dosare penale

Juristul PAS, Sergiu Litvinenco, a adăugat că, în cazul expulzării celor șapte cetățeni turci, „au fost încălcate grosolan” atât convențiile internaționale cu privire la drepturile omului, cât și legislația R. Moldova.

Litvinenco a subliniat că șeful Biroului Migrație și Azil a declarat că instituția pe care o conduce nu a fost implicată în această operațiune, lucru obligatoriu în cazul extrădării de persoane, dar și în cel al expulzării, în baza unei decizii a instanței de judecată care urma să fie pusă în aplicare de același birou. Numai că cetățenii urmau să-și aleagă singuri țara în care să plece, nu să li se pună la dispoziție un avion care să-i ducă direct la „călăii care îi vor nimici”.

Aceeași sursă a vorbit și despre cererile de solicitare de azil depuse de cel puțin cinci din cei șapte turci, aceștia au fost scoși fără acte din republică, dar și despre faptul că cetățenii vizați nu au știut nimic despre dosarele invocate de spicherul Andrian Candu pe numele lor: „În realitate, nu a fost niciun fel de extrădare sau expulzare, ci o răpire”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md