15:39:18 19.04.2024
Stiri

Unul dintre figuranții din dosarul celei mai mari capturi de HEROINĂ din R. Moldova, reținut în momentul când fugea din republică, la aproape un an de când fusese condamnat definitiv

Social 11.09.2018 10:45 Vizualizări4030 Autor: Ziarul National
Unul dintre figuranții din dosarul celei mai mari capturi de HEROINĂ din R. Moldova, reținut în momentul când fugea din republică, la aproape un an de când fusese condamnat definitiv Zdg


Deși fusese condamnat definitiv în toamna anului trecut la opt ani de închisoare în dosarul celei mai mari capturi de heroină din R. Moldova - 200 de kilograme ascunse în saci cu fasole, cetățeanul Turciei Murat Cernit s-a plimbat liber prin R. Moldova până la 21 august curent, când a fost reținut în timp ce intenționa să părăsească R. Moldova.

Responsabili din cadrul Serviciului de presă al Procuraturii Generale au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, în prezent, Murat Cernit este plasat în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău și urmează să-și ispășească pedeapsa pentru infracțiunea comisă acum zece ani.

Atunci, pe 20 martie 2008, doi inspectori ai Poliţiei rutiere au depistat în centrul Chișinăului un microbuz încărcat cu saci de fasole, în care erau ascunse brichete de heroină, în cantitate de 200 kg. Drogurile, evaluate la aproximativ 10 milioane de lei, urmau să ajungă într-un depozit din suburbia Vatra, unde urmau să fie ambalate şi exportate în alte state. Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală, fiind reţinuţi doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, dar şi patru poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat „afacerea”.

Ulterior, doi polițiști au scăpat de învinuiri, iar în toamna anului trecut alți doi, Corneliu Savca și Dumitru Moiseev, au fost condamnați la 14 ani de închisoare cu executare și, respectiv, trei ani de pușcărie cu suspendare. Cetățenii turci, Karalar Murat, aflat la volanul acelui microbuz, și Cerkez Akbulut (Murat Cernit - n.r.) au fost condamnați la 13 și, respectiv, opt ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Instanța a dispus și nimicirea cantității impunătoare de droguri.

Aceleași surse din cadrul Serviciului de Presă al Procuraturii Generale ne-au spus că cetățeanul Turciei nu a fost încarcerat mai devreme, fiindcă se ascundea de organele de drept, iar sentința fusese pronunțată în lipsa lui.

Operațiunea de reținere a lui Murat Cernit a fost una comună a Serviciului de Informații și Securitate, care aflase de intenția turcului de a părăsi republica, și a Procuraturii Generale.

Potrivit oamenilor legii, cetățeanul Turciei a folosit pe teritoriul R. Moldova mai multe identități cu nume precum Cerkez Akbulut, Altâg Murat, Dogan Murat și, în timp ce era judecat în „dosarul heroina”, ar fi comis și alte ilegalități, inclusiv trafic de droguri și de persoane.

Acesta se căsătorise cu o avocată din R. Moldova și, prin biroul de avocați al acesteia, storcea bani de la alți cetățeni străini pentru servicii de obținere a permiselor de ședere, a invitațiilor de intrare în Republica Moldova, a actelor false, trecerea ilegală a frontierei etc.

În septembrie 2017, de exemplu, pe Aeroportul din Chișinău a fost reținut un tânăr de 21 de ani din Turcia care a prezentat un pașaport irakian fals. Acesta, care era căutat de autoritățile turce pentru omor, era însoțit la aeroport de Murat Cernit, cel care îi și vânduse acel pașaport fals.

Anterior, Murat Cernit a fost expulzat din România pentru legături cu Partidul Muncitoresc Kurd și este considerat în prezent lider al comunității kurzilor din Republica Moldova. Numele lui se regăsește, de asemenea, în lista Departamentului Trezoreriei de Stat din SUA în calitate de persoană care finanțează terorismul.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md