/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Un ONG a aflat, întâmplător, că s-au plătit 300 de milioane de lei din buget pentru dobânda creditului miliardului furat

missing
10 septembrie 2018, ora 18:12

Potrivit răspunsului primit de Centrul de Politici și Reforme de la Ministerul Finanțelor, doar 210 milioane de lei sunt destinați pentru răscumpărarea sumei principale din miliardul furat. În schimb, o sumă de trei ori mai mare va fi plătită pentru dobânzile acumulate odată cu transformarea banilor lipsă în datorie de stat. De altfel, în luna aprilie curent a fost alocată deja prima tranșă din această sumă – de 307 milioane de lei-, dar fără ca ministerul să comunice public acest lucru. Despre asta a aflat Centrul de Politici și Reforme, după ce a expediat o solicitare oficială.

Noi absolut întâmplător ne uitam la legea asta și am văzut că dobânzile se achită semi-anual și am decis pur și simplu să întrebăm dacă s-a achitat ceva sau nu. Ei au încercat, în opinia noastră, să ascundă chestia asta, cumva poate a trece neobservat”, Dumitru Alaiba, director de programe, Centrul de Politici și Reforme.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor, solicitați de TV8 să explice de ce nu au comunicat despre tranșa de 307 milioane de lei, au răspuns că:

Un comunicat de presă nu a fost. – Mhm, dar din ce cauză? – Nu a fost un comunicat de presă”, Cristina Nicolau, purtător de cuvânt, ministerul Finanțelor.

Alaiba mai spune că autoritățile ar prezintă eronat informația despre recuperarea miliardului, pentru că până la acest moment nu a fost recuperat nimic din miliardul de dolari furați. Singurii bani obținuți sunt, de fapt, din vânzarea activelor pe care le dețineau cele 3 bănci falimentare, iar acestea sunt două fenomene separate.

Lichidarea este un proces. Asta înseamnă: se vând sediile băncilor, din teritoriu, din Chișinău, se vând mașini. Noi cât n-am vinde din acest proces, miliardul nu o să fie nici investigat, nici recuperat. Zero, pentru că sunt alți bani și alte procese”, Dumitru Alaiba, director de programe, Centrul de Politici și Reforme.

Potrivit centrului, în prezent, din lichidarea activelor celor 3 bănci s-a încasat a 17-a parte din cele 20 de miliarde de lei, potrivit evaluării din 2013. Experții spun că după vânzarea tuturor activelor, statul va recupera cel mult 30% din această suma estimată.

Cele mai productive lichidări au loc la început, pentru că cele mai profitabile lucruri se vând cel mai repede”, Dumitru Alaiba, director de programe, Centrul de Politici și Reforme.

Experții CPR mai spun că, pe lângă cele 13 miliarde de lei transformați în datorie publică, dobânzile pe care le plătim anual, ridică cifra totală la 24,5 miliarde de lei – resurse ce vor fi alocate din banii cetățenilor, adică din buget, în următorii 25 de ani. Până în acest moment, am achitat doar 2.7% din această sumă. Conform graficului de achitări, valoarea dobânzii va descrește de la an la an, astfel că în 2041 aceasta va fi 43 de milioane. Frauda bancară a fost avut loc în anul 2014, în urma căreia 14 miliarde de lei au fost furate de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Reporter: Felicia Crețu
Cameraman: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram