(video) Premieră: Mercedes-Benz Vision URBANETIC – maşină autonomă pentru transport de pasageri sau bunuri

Subdiviziunea Mercedes-Benz Vans a gigantului german Daimler a prezentat astăzi în capitala Olandei conceptul Vision URBANETIC, un autovehicul robotizat revoluționar, care, potrivit producătorului, depășește ideile existente asupra autovehiculelor autonome.

Vision URBANETIC elimină delimitarea dintre transportul de persoane și transportul de mărfuri. Propune la cerere, deplasarea persoanelor sau transportarea bunurilor într-un mod sigur şi eficient, și aplică o abordare inovatoare pentru a satisface nevoile orașelor, a întreprinderilor din diverse sectoare, precum și a locuitorilor și a călătorilor din orașe.

Conceptul mai poate reduce fluxurile de trafic și contribuie la îmbunătățirea calității vieții urbane.

Fiind parte a unui sistem de soluţii holistice, Vision URBANETIC se adresează viitoarelor provocări urbane și oferă soluții inovatoare. Conceptul vizionar se bazează pe un șasiu acționat electric, care poate prelua diverse tipuri de caroserii pentru transportul de persoane ori pentru cel al mărfurilor. Modulele sunt comutate fie automat, fie manual, procesul automatizat fiind realizat doar în câteva minute.

Sistemul se bazează pe o platformă care rulează autonom, pe care sunt fixate corpurile respective. Aceasta încorporează toate funcțiile necesare unui condus obişnuit, ceea ce înseamnă că șasiul autonom poate de asemenea să se îndrepte către următoarea locație de muncă fără un corp atașat deasupra. Siguranța absolută este garantată de componentele redundante pentru toate acțiunile relevante, cum ar fi direcția, frânarea și accelerația.

Ca un vehicul ride-sharing, care poate lua la bord mai mulţi oameni dacă se deplasează într-o direcţie comună, Vision URBANETIC poate găzdui până la doisprezece pasageri, în timp ce modulul de încărcare poate transporta până la zece euro paleţi. Un spațiu de încărcare de 3.70 metri lungime se încadrează într-o lungime totală a vehiculului de 5.14 metri.

În plus, conceptul încorporează în sine o infrastructură IT, care analizează în timp real oferta și cererea într-o zonă definită. Rezultatul este o flotă de autovehicule fără pilot, cu rute planificate în mod flexibil și eficient, pe baza nevoilor actuale de transport. Toate acestea fac din Vision URBANETIC un concept revoluționar pentru viitoarea mobilitate urbană.

Datorită rețelei complete, evaluarea informațiilor locale – cum ar fi concerte sau diverse evenimente – și controlul inteligent, sistemul nu doar analizează nevoile curente, ci și poate învăța de la acestea. Prin urmare, este capabil să anticipeze și să reacționeze la nevoile viitoare. Acest lucru poate optimiza procesele și poate ajuta la scurtarea timpilor de așteptare sau livrare și pentru a evita blocajele în trafic.

De exemplu, sistemul general poate utiliza datele obţinute de centrul de control al vehiculelor – care colaborează și analizează cererile – pentru a identifica o mulțime de persoane care se adună într-o anumită zonă. Poate trimite vehicule acolo pentru a satisface rapid și eficient cererea sporită de transport. Sistemul poate astfel să reacționeze în mod flexibil și să nu se bazeze pe rute cu itinerare sau orare fixe.

Datorită funcționării complet automatizate fără un şofer în spatele vreunui volan, costurile de operare scad considerabil cu Vision URBANETIC. În plus, cu excepția timpilor de încărcare pentru întreținerea acumulatorului, fiecare vehicul poate fi utilizat non-stop, 365 de zile pe an. Aceasta înseamnă, de exemplu, o exploatare profitabilă a soluțiilor de transport public local care nu ar fi viabile din punct de vedere comercial cu un conducător auto. De asemenea, conceptul oferă un răspuns la o cerere din ce în ce mai mare în domenii precum sectorul logistic – lipsa conducătorilor auto.

Absența cabinei conducătorului auto eliberează spațiu pentru designul interior. Volanul, pedalele, tabloul de bord și întreaga cabină sunt lucruri din trecut. Spațiul poate fi utilizat pentru pasageri suplimentari sau pentru un volum mai mare de bunuri.

Afişarea informaţiilor despre trafic şi destinaţie se face prin intermediul unui ecran holografic la 360 de grade.

Mulți oameni văd încă vehicule autonome cu un anumit grad de scepticism. Pentru a schimba acest lucru, Vision URBANETIC adoptă o nouă abordare, în special cu al său modul pentru transportul de persoane. Vehiculul folosește mai multe camere și sisteme cu senzori pentru a-și observa împrejurimile în întregime și comunică activ cu acestea. Utilizează afişaje LED în format mare pe partea frontală a vehiculului pentru a informa pietonii sau bicicliștii care traversează strada din fața acestuia, încât să fie observat.

Un alt punct culminant este umbrirea “digitală” în jurul ușii laterale. Câteva sute de surse de lumină afișează contururile persoanelor care se apropie de-a lungul flancurilor, semnalizându-le că Vision URBANETIC le-a observat.

Mercedes-Benz Vans urmărește o țintă ambițioasă cu Vision URBANETIC. Aceasta are în vedere transportul mai multor persoane și mărfuri cu vehicule mai puține pe o infrastructură de drumuri practic neschimbate, în scopul de a scuti orașele de ambuteiaje și, în același timp, să îndeplinească cerințele de mobilitate în continuă creștere și dorințele clienților. Acest lucru ar facilita, în ultimă instanță, o îmbunătățire a calității vieții urbane – cu mișcare flexibilă și confortabilă a oamenilor, transport eficient și durabil al bunurilor, lipsă de zgomot și emisii poluante și o mai mare libertate în planificarea urbană.

Fiind un vehicul complet conectat la rețea, Vision URBANETIC face parte dintr-un ecosistem în care dorințele de mobilitate comercială și privată sunt transmise digital. Viziunea URBANETIC colaborează cu aceste nevoi și le îndeplinește cu o flotă foarte flexibilă, facilitând o îmbunătățire considerabilă a utilizării resurselor.

Evenimentul de prezentare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/