Nume
Parola
Vizualizări: 3881
Fiecare voluntar dă un suflu nou organizației
Bălți, 8 August 2015 — Bartosz Gawarecki are 22 de ani. El este unul din cei 31 de voluntari de la Corpul Păcii care au trecut oceanul și au venit în Republica Moldova. Timp de doi ani el va conlucra cot la cot cu reprezentanții asociației "Caroma Nord" în municipiul Bălți și în localitățile din Nordul Moldovei care sunt implicate în proiectele asociației.

„Membrii asociației Caroma Nord și voluntarii de la “Școala Verde” sunt foarte activi, anume aceasta m-a motivat să vin și să lucrez cu ei. Aștept să facem schimb de experiență și respectiv să învăț multe despre Moldova, împreună o să scriem proiecte pentru mediu și desigur o să ajut cu traducerea documentelor din engleză în română” a precizat americanul.

Voluntariatul curge prin venele lui de la vârsta de 10 ani, atunci când a câștigat un proiect de renovare a unui monument istoric din SUA. De atunci și până în prezent activitățile de voluntariat ocupă un loc aparte în viața lui.
„ Eu sunt voluntar deoarece îmi place să ajut oamenii și să-mi dezvolt abilitățile. În același timp întâlnesc mulți oameni noi și interesanți” a spus Bartosz.

Republica Moldova l-a cucerit pe Bartosz din prima secundă: clădirile sovietice - de departe ceea ce obișnuia să vadă el în statul Michigan, locul unde s-a nascut; apoi faptul că aici se vorbește limba rusă, pe care el a învățat-o la Michigan State University, l-a facut să se simta dintr-o dată integrat în societate.

„Eu cunosc mai multe despre Moldova, decât un simplu american. Eu am auzit mult despre vinul din Moldova și sper că aici nu doar vinul e bun …” a menționat Bartosz.

Când era mic Bartosz vroia să trăiască în Europa de Est. Acum, timp de doi ani, visul lui devine realitate.

”Parinții mei sunt polonezi. Ei au emigrat din Polonia în SUA, iar acum ei imi spun că eu fac exact opusul. Ei sunt mândri și fericiți că am acceptat această provocare a vieții” spune voluntarul.

Rodica Frecăuțanu, președintele asociației "Caroma Nord" a precizat că fiecare voluntar dă un nou suflu organizației. “Vestea că Bartosz a aceptat să lucreze alături de noi la proiectele inițiate am primit-o cu bucurie și vom face tot ce ne stă în puteri ca timpul petrecut în activitatile proiectelor noastre să treacă pe neobservate. Este, de asemenea, un moment în care ne pregătim să răspundem la noi provocări, să ne diversificăm serviciile”.

Asociația are deja în palmares două experiențe de succes privind colaborarea cu Corpul Păcii. Prima a început în anul 2003 cu venirea Jorjiei Davis, apoi în anul 2006 cu admirabila Becca Worthington.


Asociaţia obştească „Caroma-Nord” a fost înregistrată juridic ca organizaţie obştească la data de 7 mai 2002 şi este membră a Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF). A fost membră a Consiliului Naţional al ONG-lor din Republica Moldova. Asociaţia militează pentru o comunitate pură şi demnă de apreciat, pentru o societate fără delicvenţă, violenţă şi sărăcie şi pentru egalitate între oameni, principiul fundamental fiind „oameni care ajută oameni, oameni care sunt în folosul oamenilor”. Pentru acestea asociația s-a angajat în promovarea şi facilitarea participării la nivel local a tuturor cetăţenilor, inclusiv a generaţiei tinere, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăţi civile bazate pe cetăţenie activă.



Irina Baxan, Responsabil comunicare