A colectat 9 000 de dolari într-o lună pentru o tabără prestigioasă organizată de MIT. Ce a învățat un tânăr din Moldova de la experți de top din întreaga lume

0
Foto: Arhiva personală

„Știam că oamenii pe care îi voi întâlni acolo vor fi deosebiți, oameni pe care nu am cum să-i întâlnesc în viața de zi cu zi.” Motivat de asta, dar și de dorința de a-și îmbogăți bagajul de experiențe tari, Dima Albot, un tânăr din Moldova, care este student la Rhine-Waal University în Germania, dar în același timp implicat în diverse proiecte de dezvoltare a soluțiilor digitale pentru problemele de mediu, în care combină tehnologia și spiritul antreprenorial, și-a dorit foarte mult să ajungă la MIT Innovation and Entrepreneurship Bootcamp. Proiectul educațional, organizat de Massachusetts Institute of Technology, a avut loc în Brazilia, iar din miile de candidați, doar 122 de tineri au avut oportunitatea să participe. Printre ei s-a aflat și Dima. 

Despre Dima

Dima este din Moldova și studiază Environment & Energy BSc la Rhine-Waal University în Germania. Printre experiențele lui putem număra faptul că a fost instructor la Fab Academy în Iordania, un proiect educațional internațional dezvoltat pe baza cursurilor de la MIT, al cărui absolvent este. A fost implicat în proiecte europene de susținere a refugiaților sirieni, dar și fondator al proiectului Grow it Yourself, care reprezintă un sistem autonom de cultivare a plantelor, de la semințe la maturitate. Recent, tânărul a devenit și ambasador al proiectului britanic Revolut, o alternativă bancară digitală. Dima mai este și jucător profesionist de polo pe apă, activitate pe care a practicat-o și în Moldova.

29867972_15263000060_r
Arhiva personală
ext (1)
Arhiva personală

Cum să colectezi 9 000 de dolari într-o lună

Atunci când a fost acceptat să participe la bootcampul MIT, un program global pentru inovatori, antreprenori și oameni care își doresc să aducă schimbări în domeniile lor, tânărul a pornit o campanie de strângere de fonduri, iar timp de câteva săptămâni a reușit să strângă suma necesară participării în cadrul programului, și anume 9 000 de dolari. „Înainte să plec, eram foarte sceptic. Nu există cunoștințe care să coste atât de mult pentru o singură săptămână”, spune el, amintindu-și că a fost nevoit să contacteze personal peste 600 de organizații de la care a cerut susținere, și la care au reacționat doar 25. Cu toate acestea, experiența trăită la eveniment l-a convins că a meritat tot efortul depus. „Merită să investești în educație, iar experiența mea m-a convins că mereu se găsesc oameni care vor crede același lucru.”

ext

Despre bootcamp

A opta ediție a MIT Innovation and Entrepreneurship Bootcamp s-a desfășurat între 26 iulie – 3 august la Rio de Janeiro în Brazilia. În cadrul programului, tineri inovatori din întreaga lume lucrează în echipe asupra unei idei de afaceri sustenabile sub coordonarea unor experți de top din domeniu. Dintre miile de candidați la program, doar 122 de tineri din 40 de țări au fost selectați. Aceștia au venit dintr-o arie largă de domenii.

29867972_1526372935.6923_funddescription

Echipa lui Dima a reunit 5 participanți din Brazilia, Turcia, SUA și Moldova.

Arhiva personală
Arhiva personală

Programul a fost unul extrem de intensiv, cu peste 120 de ore de lucru și doar 12 ore de somn într-o săptămână. În cadrul acestuia, accentul s-a pus pe tipul global de afaceri care merg mai departe de piața locală. În urma proiectului, un participant a putut învăța:

# cum să depășească obstacolele întâlnite în viața de zi cu zi a unui antreprenor;

# cum să folosească inovația pentru a se deosebi de mulțime;

# cum să-și segmenteze piața pentru produsul pe care-l dezvoltă;

# cum să-și proiecteze o strategie de piață;

# cum să-și mențină echipa la performanțe maxime și multe alte elemente-cheie importante în dezvoltarea unei afaceri.

„Am creat un network nebun, am întâlnit atât de mulți oameni cu afaceri de milioane, directori ai unor corporații mondiale, oameni cu experiențe și istorii impresionante. Pentru mine a fost ca o lume nouă, pe care alți oameni de pe glob nu au șansa să o vadă”, ne-a povestit tânărul.

„Oamenii simpli, studenții din Moldova pot ajunge foarte departe. Ei sunt destul de talentați să întâlnească elita care conduce această lume și  au toate șansele să învețe la cele mai bune instituții din lume”, este mesajul pe care Dima a ținut să-l transmită tinerilor de acasă.

38747520_150392839175330_2921731934956552192_n

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente