/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Audieri cu ușile închise la Parlament privind expulzarea cetățenilor turci. Andrian Candu: Unele dosare erau din 1997-1998

missing
08 septembrie 2018, ora 18:48

Șeful legislativului a explicat că audierile au avut loc cu ușile închise pentru că la raport au fost chemați colaboratorii SIS care au venit cu informații clasificate drept secret de stat. „SIS încă din 1997-1998 monitorizează, supraveghează și are dosare operative pe anumite subiecte legate de prevenirea actelor de terorism și de securitatea statului. Unele persoane, care inclusiv sunt în legătură cu liceul Orizont și aceste dosare sunt încă din 1997-1998. N-are nicio legătură cu cine e astăzi la guvernare în Republica Moldova sau în Turcia”, a explicat Andrian Candu.

Potrivit lui, pe parcursul ultimilor 3-4 ani, sub monitorizare în legătură cu aceste dosare au fost circa 48 de persoane, cetățeni străini. „În ultimii 4-5 ani, dosare penale au fost deschise, volume și sute de pagini și în baza tuturor investigațiilor și cercetărilor, din cele 48 de cetățeni străini, 18 au fost declarate indezirabile. Din aceste 18 persoane, șapte au fost expulzate recent”, a adăugat șeful legislativului.

Andrian Candu a mai declarat că pe cazul celor șapte cetățeni turci expulzați SIS a conlucrat cu serviciile speciale din alte state, însă acțiunile nu s-au declanșat la solicitarea serviciilor speciale turcești sau a autorităților turcești. „Din ceea ce a raportat SIS, întocmai s-a respectat legislația și regimul de ședere a străinilor”, a conchis speakerul, adăugând că toate acțiunile SIS s-au desfășurat sub supravegherea procurorilor deoarece este vorba despre dosare penale.

Totodată, președintele parlamentului spune că în SUA, șase state europene și Canada au fost organizate proteste în fața ambasadelor Republicii Moldova. La unele proteste au sunat și amenințări, inclusiv la adresa personalului diplomatic.

Andrian Candu recunoaște că a primit solicitări de a închide liceele Orizont, la fel ca și premierul Pavel Filip, dar a declarat că acestea nu vor fi închise atât timp cât vor fi respectate normele și legislația Republicii Moldova.

Șeful legislativului a menționat că acesta este un subiect sensibil și a îndemnat oamenii să fie rezervați în a face declarații extremiste și emotive.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram