Ce pot face copiii la biblioteca din Rezina: programare de roboți, cinematecă virtuală și cărți cu imagini 3D

De la ore de programare a roboților pentru copii și adolescenți, ateliere de dezvoltare comunitară, seminare de promovare a unui mod sănătos de viață la realitate virtuală, acestea sunt doar câteva dintre serviciile oferite de Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” din Rezina.

Programul Novateca, în parteneriat cu Consiliul raional Rezina și Primăria orașului Rezina a organizat pe 6 septembire un eveniment de prezentare a serviciilor moderne oferite de bibliotecă. În cadrul turului de bibliotecă, cei prezenți au luat parte în timp real la cursurile și serviciile moderne oferite de Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din Rezina. În special, pentru că instituția este unica bibliotecă din țară care are o cinematecă virtuală, participanții au avut șansa să testeze ochelarii virtuali, dar și să încerce să programeze roboți alături de copiii și adolescenții de la Clubul de robotică.

Prezent la eveniment, primarul orașului Rezina, Simion Tatarov a ținut să mulțumească partenerilor de dezvoltare pentru schimbările pozitive aduse bibliotecii și nu în utlimul rând întregii societăți, menționând că: „astfel de proiecte precum Novateca reprezintă un pas important pentru dezvoltarea comunității pentru că oferă vizitatorilor care vin la bibliotecă noi posibilități  de creștere atât personală, cât și profesională. Mă bucur enorm să văd că în era tehnologiilor bibliotecile noastre țin pasul cu inovațiile”.

Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu” este una dintre cele peste 1000 de biblioteci publice care au fost modernizate prin intermediul programului Novateca, astfel pe lângă o cinematecă virtuală dotată cu ochelari virtuali și cărți cu imagini 3D, biblioteca găzduiește un club de robotică pentru copii și adolescenți și desfășoară ore de engleză, livrează ateliere și traininguri privind modul sănătos de viață, și incluziune digitală, dar și de suport pentru pregătirea temelor pentru acasă și alte servicii moderne care corespund necesităților comunității.

Serviciile moderne de bibliotecă sunt susținute și de noua Lege cu privire la biblioteci care a fost aprobată în anul 2017 de către Parlamentul Republicii Moldova. Legea face referire la aspecte importante legate de felul în care funcționează și se dezvoltă bibliotecile din țară. Acum, acestea nu mai sunt văzute ca depozite de carte, ci și ca spații în care utilizatorii pot primi acces la cele mai noi tehnologii informaționale, beneficia de oportunități de învățare pe tot parcursul vieții, comunica cu semenii lor și alte activități de socializare și recreere.

„Astăzi când vorbim de biblioteci gândul trebuie să ne ducă imediat la servicii publice moderne și accesibile pentru fiecare. Aceasta încercăm să facem zi de zi, să aflăm care sunt necesitățile comunității și să depunem toate eforturile pentru a le corespunde. Biblioteca noastră și-a diversificat gama de servicii, fiind dotați cu seturi de robotică, ochelari virtuali, tablete, calculatoare și oferind acces gratuit la wi-fi, suntem tot mai atractivi pentru vizitatorii, care ne pășesc pragul”, menționează Galina Davîdic, directoarea Bibliotecii Publice „Mihai Eminescu” din Rezina.

Finanțat de Fundația Bill&Melinda Gates și implementat de IREX în cooperare cu USAID, pe parcursul ultimilor cinci ani, Programul Novateca a facilitat transformarea bibliotecilor publice din Moldova în centre comunitare prin echiparea cu tehnologii informaționale, instruirea bibliotecarilor, dezvoltarea serviciilor moderne conform necesităților membrilor comunității, parteneriate și advocacy.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.