Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Raport îngrijorător al UNICEF: Peste…

Raport îngrijorător al UNICEF: Peste jumătate din adolescenții din Moldova sunt expuși violenței în mediul școlar

Imagine-simbol

Mai mult de jumătate din adolescenții din Moldova sunt expuși violenței în mediul școlar – potrivit unui raport global UNICEF. Republica Moldova are una dintre cele mai înalte rate de violență între semeni din regiune, ocupând poziția a 3-a în clasament după Lituania și Letonia: 57% din copiii de 13-15 ani au participat cel puțin o dată la o bătaie în ultimul an și/sau spun că au fost hărțuiți cel puțin odată în ultimele câteva luni.

39% dintre copiii de 13-15 ani din Moldova spun că au participat cel puțin o dată la o bătaie în ultimul an, iar 35% spun că au fost hărțuiți cel puțin odată în ultimele câteva luni.

Jumătate dintre elevii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani în întreaga lume – în jur de 150 de milioane – au raportat că s-ar confrunta cu violența dintre semeni în mediul școlar, potrivit unui nou raport global publicat de UNICEF astăzi. Raportul ”O lecție zilnică: # Violența în școală” spune că violența între semeni – măsurată prin numărul copiilor care spun că au fost hărțuiți în ultima lună sau care au participat la o bătaie în ultimul an – afectează reușita școlară și bunăstarea copiilor atât în țările bogate, cât și în cele sărace.

Raportul evidențiază o varietate de moduri în care elevii se confruntă cu violență în mediul școlar. Potrivit ultimelor date disponibile:

  • La nivel global, puțin peste 1 din 3 elevi în vârstă de 13-15 ani se confruntă cu agresiunea și aproximativ aceeași proporție este implicată în bătăi.
  • 3 din 10 elevi în cele 39 de țări dezvoltate admit că își hărțuiesc colegii.
  • În 2017 au fost înregistrate 396 de atacuri documentate sau verificate asupra școlilor din Republica Democrată Congo, 26 – în școlile din Sudanul de Sud, 67 de atacuri în Republica Arabă Siriană și 20 de atacuri în Yemen.
  • Aproape 720 de milioane de copii de vârstă școlară locuiesc în țări în care pedepsele corporale în școli nu sunt interzise.
  • În timp ce fetele și băieții sunt expuși în mod egal pericolului de agresiune, fetele sunt mai predispuse să devină victime ale formelor psihologice de agresiune, pe când băieții – violențelor fizice și amenințărilor.

Raportul arată că violența cu aplicarea armelor în școli, cum ar fi cuțitele și pistoalele, este răspândită la nivel global. De asemenea, într-o lume digitală, agresorii difuzează conținut violent și umilitor printr-un singur click.

Raportul „O lecție zilnică: #Violența în școli” este lansat ca parte a campaniei globale  UNICEF #ENDviolence. Ca parte a aceleiași campanii, UNICEF organizează în întreaga lume o serie de discuții cu tinerii despre violență. Asemenea discuții vor avea loc și în Moldova. Discuțiile vor oferi tinerilor o platformă de împărtășire a experiențelor lor și va constitui baza unui set de recomandări liderilor mondiali.