Linkuri accesibilitate

Emisarul ONU pentru Siria a pledat pentru deschiderea unor „rute de evacuare voluntară” din Idlib


Staffan de Mistura,
Staffan de Mistura,

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, a pledat, vineri, în faţa Consiliul de Securitate al ONU, pentru deschiderea unor „rute de evacuare voluntară” din Idlib, care să le permită civililor să părăsească provincia siriană aflată sub ameninţarea unei ofensive militare de amploare a forțelor regimului de la Damasc.

Totodată, la Teheran, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Rusia și Iranul că la Idlib ar putea avea loc „un masacru” dacă trupele siriene decid să lanseze o ofensivă împotriva acestui ultim bastion al milițiilor rebele. Erdogan a avut o scurtă întrevedere, vineri, la Teheran, cu președintele Iranului, Hassan Rohani, și președintele rus Vladimir Putin, dedicată tocmai soluționării conflictului armat din Siria.

În regiunea Idlib, situată la granița cu Turcia, sunt zeci de mii de rebeli, între care și circa 10 mii de luptători ai unor organizaţii legate de rețeaua teroristă Al Qaida. Tot în Idlib se estimează că trăiesc la ora actuală în jur de trei milioane de civili, jumătate din ei refugiați din alte regiuni siriene, lovite de îndelungatul război civil.

Atât Rusia, cât și Iranul insistă că milițiile teroriste trebuie „îndepărtate” din Idlib, dar recunosc că orice acțiune este periculoasă din cauza numărului extrem de mare de civili din regiune.

XS
SM
MD
LG