06:34:26 19.04.2024
Stiri

POVESTE inspiraţională de viaţă // De la fetiţa păstor, la Ministru al Educaţiei

Monden 07.09.2018 18:05 Vizualizări2544 Autor: Ziarul National
POVESTE inspiraţională de viaţă // De la fetiţa păstor, la Ministru al Educaţiei sursa: one.ro


Najat Belkacem, în vârstă de 40 de ani, este Ministrul Educaţiei în Franţa, fiind totodată prima femeie şi cea mai tânără persoană care a deţinut această funcţie în sistemul politic francez. În spatele acestei femei puternice, stă ascunsă o poveste inspiraţională de viaţă.

Najat Belkacem nu a avut o copilărie tocmai frumoasă, fiind împovărată de griji, sărăcie şi traume psihologice. S-a născut într-o comună africană din regiunea Rif, Maroco, într-o familie numeroasă cu şapte fraţi.

După ce tatăl lor a emigrat în Franţa ca muncitor în construcţie pentru a-şi putea întreţine familia, ea şi sora ei mai mare, Fatiha, au fost lăsate în grija bunicilor, unde a fost nevoită în fiecare zi să-şi ajute bunicul să îngrijească caprele de la fermă.

„Din copilăria mea, reţin doar amintirile frumoase, nu mă aflu într-o stare de revanşă socială”, a spus Najat Belkacem într-un interviu oferit pentru revista Pont.

Împreună cu mama şi sora sa mai mare, în 1982, pe când împlinea vârsta de cinci ani, Najat se muta cu traiul în Franţa, alături de tatăl ei, ca parte a procedurii de reîntregire a familiei, pe uliţa cu „blocuri triste” din orăşelul Abbeville.

Najat a mers la şcoala din Amiens, înainte să frecventeze cursurile la colegiul César-Franck. Obţine dilploma de BAC în domeniul social şi economic în anul 1995, iar la 18 ani dobândeşte cetăţenia franceză. După ce obţine o diplomă în drept la Universitatea din Picardie, aceasta continuă să îşi facă studiile la Institutul de Studii Politice din Paris, după care este admisă la cursurile Sciences Po.

De-a lungul carierei sale, Najat Belkacem s-a remarcat în domenii, precum îmbunătăţirea politicilor tineretului şi vieţii comunitare, acţiuni de consolidare a democraţiei locale, lupta împotriva discriminării, homofobiei, promovarea drepturilor cetăţenilor, precum şi accesul lor la locuri de muncă şi locuinţe.

Graţie carierei sale academice, inteligenţei şi abilităţilor remarcante, Najat Belkacem este numită în 2014 în funcţia de Ministru al Educaţiei în Franţa.

„Viaţa mea este asemănătoare multor femei tinere. Femei care, ca şi mine, au ales să facă studii pentru a-şi exercita pe deplin o profesie, să fie independente şi să acceadă cu destulă responsabilitate ca să schimbe societatea, să o facă mai corectă, mai solidară, mai fericită”, afirmă Najat Vallaud-Belkacem.

Najat Vallaud-Belkacem a fost întotdeauna foarte implicată în lupta pentru drepturile femeilor, iar mama sa i-a trezit interesul pentru învăţătură şi muncă.

Sursa: one.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md