Se întâmplă în Turcia! Cineastul Ali Avci, condamnat la închisoare pentru un film în care Erdogan apare amenințat cu o armă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cineastul turc Ali Avci a fost condamnat vineri la închisoare pentru apartenență la o grupare teroristă, pentru filmul său de ficțiune în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan apare amenințat cu o armă, în timp ce membrii familiei zac pe podea în jurul său, împușcați, transmite Reuters, preluând o știre a agenției de stat turce.

Ali Avci a fost arestat anul trecut după apariţia trailer-ului filmului său „Deşteptare” (Awakening), bazat pe evenimentele puciului eşuat din iulie 2016, când mai mult de 250 de persoane au fost ucise.

Trailer-ul a provocat un scandal public prin secvenţele în care familia lui Erdogan, printre care şi ginerele preşedintelui, ministrul de finanţe Berat Albayrak, sunt împuşcaţi mortal, iar un ofiţer îndreaptă arma spre capul lui Erdogan, din spate, în timp ce acesta se roagă.

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat vineri pe Avci la 6 ani şi 3 luni de detenţie pentru apartenenţă la reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, considerată organizaţie teroristă de Ankara. Gulen, autoexilat în SUA, neagă acuzaţiile regimului Erdogan că ar fi orchestrat tentativa de puci.

Instanţa a decis că Avci, prin filmul său, a indus „o percepţie publică în sensul obiectivelor centrale ale unei organizaţii teroriste”.

Ali Avci a respins acuzaţiile şi a amintit faptul că Erdogan însuşi a declarat în mod repetat că el a fost ţinta puciului, în care palatul prezidenţial din Ankara a fost vizat de lovituri aeriene, deşi şeful statului nu se afla acolo.

„Dacă aş fi încercat să fac propagandă teroristă, l-aş fi arătat pe Erdogan făcând planuri să fugă, în locul scenei cu rugăciunea”, a declarat cineastul în instanţă.

În urma tentativei de puci, mai mult de 50.000 de persoane au fost încarcerate şi aşteaptă să fie judecate, iar 150.000 de angajaţi din instituţiile statului – învăţământ, justiţie, armată – au fost suspendaţi ori demişi din funcţii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...