(video) Vor urma cursuri și vor obține certificări internaționale. 50 de fete și femei din Republica Moldova au primit certificate de Burse IT

saf

50 de fete și femei din Republica Moldova au primit Burse IT pentru a urma cursuri de instruire și a obține certificări internaționale. Bursierele vor studia, timp de trei sau nouă luni, direcții și tehnologii înalt solicitate pe piața forței de muncă.

Proiectul de burse este doar o componentă a unui program mai mare de susținere a femeilor în IT.  Această componentă presupune ca cele 50 de doamne și domnișoare selectate să urmeze trei direcții, care conform statisticii pe care o vedem, inclusiv pe piață, sunt destul de solicitate. Este vorba de un limbaj de programare JAVA, practic unul dintre cele mai populare, este vorba de baze de date și Networking & Cyber Security”, Ana Chirița, Director Executiv ATIC.

Bursele în IT sunt acordate cu sprijinul financiar al UN Women în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” și cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernului Suediei în contextul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”.

IT-ul este o ramură foarte importantă pentru dezvoltarea Moldovei. O mare parte din viitoarea economie va fi concentrată în acest domeniu. De ce fetele? Pentru că ele reprezintă jumătate din populație. Este foarte important să le încurajăm pe toate să se implice în viitorul țării. Eu cred că multe fete sunt excelente la scrierea de cod, la programare și tehnologii și noi trebuie să le încurajăm și să le arătăm că acest lucru este okay”, Adam Amberg, Șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei la Chișinău.

Conținutul cursurilor constituie o bază solidă și o garanție sigură pentru dezvoltarea unei cariere reușite în domeniul IT.

Sunt burse pentru susținerea fetelor pentru a se pregăti de o certificare internațională în domeniul JAVA sau o altă certificare internațională, ceea ce o să le ofere  o șansă să găsească un job la o companie IT sau să-și lanseze o companie IT proprie, în dependență de spiritul și abilitățile pe care o să le aibă fiecare persoană”, Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova.

Bursierele au vârsta cuprinsă între 18-35 ani, au absolvit studii liceale și își doresc mult să  îmbrățișeze o nouă profesie în domeniul IT din Republica Moldova.

De fapt eu voiam să fac Data Science la universitate, dar la noi nu este așa facultate, așa că am decis că o să fac la UTM IT și paralel am să fac cursul de SQL. Când am văzut că este această bursă, la mine, efectiv, parcă s-a aprins ceva și am spus că trebuie să aplic neapărat pentru că aceasta este o oportunitate unică pentru Moldova, este un lucru pe care eu îl așteptam, dar nu aveam acces”, Dana, bursieră.

Cred că este o oportunitate foarte bună, îndată ce am văzut anunțul am zis că eu trebuie să aplic și eu voi fi la acele cursuri, și eu trebuie să le finalizez. Eu realizez că acest domeniu este perfect pentru mine și nu văd nicio diferență dintre un bărbat și o femeie în acest domeniu”, Ina, bursieră.

Inițiativa de acordare a burselor în IT este realizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și este parte a unui program amplu de abilitare a femeilor în domeniul IT și oferire a oportunităților și condițiilor favorabile afirmării femeilor în cea mai dinamică și promițătoare industrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente