09:14:37 19.04.2024
Stiri

FOTO // Profesori, părinți și elevi de la liceele „Orizont” protestează la Parlament și solicită eliberarea cetățenilor turci reținuți de SIS: „Profesori capturați”

Social 07.09.2018 15:03 Vizualizări1891 Autor: Ziarul National
FOTO // Profesori, părinți și elevi de la liceele „Orizont” protestează la Parlament și solicită eliberarea cetățenilor turci reținuți de SIS: „Profesori capturați”


Profesori, părinți, elevi din clasele mai mari de la rețeaua de licee „Orizont” din R. Moldova protestează în fața Parlamentului, solicitând eliberarea „profesorilor capturați”, cu referire la angajații reținuți ieri de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) despre soarta cărora nu se cunoaște nimic.

Aceștia, printre care și rude ale profesorilor dispăruți, au afișat pancarte cu mesaje în limbile română, engleză, rusă și turcă: „Eliberați-i pe profesorii capturați”, „Azi sunt profesorii, mâine putem fi noi”, „Vrem să învățăm în pace” etc.

CITIȚI și Soarta cetățenilor turci, reținuți ieri de SIS, rămâne NECUNOSCUTĂ. Avocat: „NU avem niciun document oficial”

În cadrul protestului a fost citit un comunicat de presă al instituției în care se arată că viața celor șapte persoane reținute este în pericol.

„Printre cei reţinuţi sunt și persoane care au activat în Republica Moldova timp de până la 25 de ani, fără a fi suspectate de careva activităţi ilegale vreodată. Pare ciudat că anume acum au fost declarate indezirabile, iar expulzarea lor în Turcia va avea un sfârşit tragic. Deşi Liceele Teoretice „Orizont” îşi continuă activitatea în regim obişnuit, suntem îngrijoraţi atât de soarta colegilor, cât şi de cea a membrilor familiilor lor. (...) Cunoscându-i de mai mulți ani pe cei reţinuţi, am avut numeroase posibilităţi să ne convingem de corectitudinea acţiunilor, omenia şi profesionalismul lor, confirmate de cei cu care am activat: persoane oficiale, părinţi, absolvenţi şi rezultate performante ale liceenilor.

Reieşind din situaţia creată, cerem o analiză obiectivă a motivelor în baza cărora a fost luată decizia de a declara aceste persoane indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova, deși procedura de azil este demarată, dar și dovezile care ar demonstra vinovăția acestora. La fel, cerem să se ia atitudine faţă de acţiunile inumane din timpul reţinerii. (...)

Mulţumim tuturor pentru susţinere şi suntem convinşi că împreună vom reuşi să obținem transparenţă în acest caz, salvând, poate, viaţa celor 7 persoane nevinovate!”, se arată în comunicatul oficial al rețelei de licee „Orizont”.

Protestatarii au scandat „Libertate”, „Jos mâinile de pe profesori” și „Vrem să învățăm fără frică”.


















Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md