/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Comisarul Oettinger: Polonia, Ungaria, România și guvernul Italiei vor să distrugă proiectul european

07 septembrie 2018, ora 13:56

El a apreciat că o aprobare rapidă a viitorului cadru bugetar multianual al UE de către liderii naţionali şi de Parlamentul European va arăta dacă Europa mai este capabilă de acţiune în faţa unor asemenea provocări.

„În opinia mea, proiectul este în pericol de moarte”, a spus comisarul Oettinger în timpul unui eveniment organizat marţi seară la Bruxelles de către Asociaţia federală a serviciilor de asistenţă non-statutară din Germania.

„Unii din interiorul Europei doresc să-l slăbească sau chiar să-l distrugă – Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”, a susţinut el mai departe.

Comisarul european a mai apreciat că UE este în pericol şi din cauza unor autocraţi ce recurg la războaie şi agresiuni, menţionându-i pe preşedintele rus Vladimir Putin, pe cel turc Recep Tayyip Erdogan şi pe „inteligenţii chinezi”.

Mai mult, Günther Oettinger a spus că nici guvernul ţării sale, adică guvernul german, nu arată suficient entuziasm pentru UE, în special în chestiunea bugetului. În opinia comisarului european, actualul ministru de finanţe social-democrat, Olaf Scholz, este „un trezorier chiar mai strict la acest capitol” decât predecesorul său conservator Wolfgang Schäuble.

Oettinger, care provine din rândul creştin-democraţilor cancelarului Angela Merkel, a amintit că primul capitol din acordul de guvernare al noii coaliţii guvernamentale de la Berlin se numeşte „un nou început pentru Europa”.

„Nu văd nimic din aceasta în actualele dezbateri de la Berlin. Absolut nimic”, a insistat comisarul european pentru buget.

El a sugerat că rămâne o întrebare deschisă dacă Berlinul doreşte să se alăture unui grup de ţări membre ale UE care pledează pentru un buget european mai mic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram