Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aceeași întrevedere, comunicate diferite. Ce…

Aceeași întrevedere, comunicate diferite. Ce spune ministrul german pentru Afaceri Europene despre situația din R. Moldova

Foto: mfa.gov.md

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut o întrevedere cu ministrul german de stat pentru Afaceri Europene, Michael Roth. Serviciile de presă ale celor două instituții au publicat ulterior câte un comunicat în care au rezumat discuția dintre cei doi demnitari de stat, doar că cele două texte se cam diferențiază ca și conținut.

În comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, se precizează că ministrul Tudor Ulianovschi și Michael Roth au discutat despre cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, cooperarea multilaterală, securitatea regională şi alte subiecte de interes reciproc.

„La rândul său, ministrul german a confirmat interesul ţării sale de a sprijini în continuare Republica Moldova în implementarea agendei de reforme, în special susţinerea dezvoltării economice și sociale. Totodată Michael Roth a încurajat autoritățile de la Chișinău de a continua procesul de reforme politice și social-economice, în vederea apropierii țării noastre de standardele europene”, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe de la Berlin este prezentat însă pe o notă mai critică față de situația din R. Moldova. Potrivit acestui comunicat, principalele subiecte de discuție au fost situația politică internă din R. Moldova și conflictul transnistrean.

„Mai presus de toate, anularea alegerilor primarului de la Chișinău este problematică. Voința electoratului trebuie respectată cu orice preț, iar statul de drept și alegerile libere sunt un atu prețios. Doar atunci când acest lucru este garantat, noi și UE putem continua cooperarea noastră strânsă într-o manieră constructivă și vom sprijini reformele necesare Republicii Moldova”, a precizat Michael Roth.

Ministrul german de stat pentru Afaceri Europene a mai subliniat că Germania se așteaptă ca alegerile parlamentare din februarie 2019 să fie libere și corecte, cu participarea observatorilor electorali internaționali. În ceea ce privește amnistia fiscală recent adoptată, ministrul de stat Roth a solicitat Guvernului de la Chișinău să ia serios preocupările partenerilor internaționali și ai societății civile din Moldova și să se angajeze pe deplin în combaterea corupției și a statului de drept.

Ambii politicieni au vorbit și despre conflictul transnistrean. Ministrul de stat Roth a salutat progresele recente înregistrate în negocieri, dar și de reuniunea de succes în formatul 5 + 2 de la Roma. El și-a exprimat speranța pentru progrese concrete, care vor avea un impact pozitiv asupra vieții cotidiene a oamenilor din regiune”, se mai precizează în comunicat emis de ministerul de la Berlin.

Despre aspectele critice la adresa situației din R. Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău nu a prezentat nici o informație.

Foto: mfa.gov.md