05:07:35 20.04.2024
Stiri

Presa pro-guvernamentală din Turcia: Serviciul secret turcesc a realizat o OPERAȚIUNE de SUCCES în Republica Moldova

Social 07.09.2018 08:30 Vizualizări2644 Autor: Ziarul National
Presa pro-guvernamentală din Turcia: Serviciul secret turcesc a realizat o OPERAȚIUNE de SUCCES în Republica Moldova balkaninsight.com


Mass-media pro-guvernamentală din Turcia susține că, ieri-dimineață, serviciul de securitate turc, MIT, a reușit să participe la o „operațiune de succes” în R. Moldova prin care a fost dezmembrată o organizație apropiată de clericul Fethullah Gulen și care a constat în reținerea a șase persoane care ar fi ajuns deja în custodia lor și transportate într-o direcție necunoscută, titrează portalul Balkaninsight, transmite Unimedia.

Cei reținuți sunt Riza Dogan, directorul filialei Durleşti a Liceului „Orizont”, Hasan Karacaoglu, deputy general manager, Yasin Ozdil, responsabil pentru relații cu publicul, Ahmet Bilgi, directorul filialei Ciocana și Feridon Tufekci, directorul filialei din Ceadâr-Lunga a Liceului. Instituția este văzută de autoritățile turce ca făcând parte din rețeaua clericului Fethullah Gulen care se află în opoziție față de liderul turc Reycep Erdogan.

Operațiunea este văzută ca un mare succes de presa turcă, „după ce la începutul anului MIT (abrevierea serviciului de informații turc) a reușit o operațiune de succes de dezmembrare a FETO în Balcani (Kosovo), iată că acum a reușit una la fel în Moldova", scrie o publicație turcă citată de aceeași sursă. Simpatizanții clericului Gulen sunt numiți în Turcia cu abreviatura FETO, care în traducere ar fi Organizația Teroristă a lui Fethullah.

Guvernarea din Turcia îl acuză pe Gulen și simpatizanții săi de activități teroriste și că au organizat tentativa de lovitură de stat din 2016. De atunci, cel puțin în Balcani, a pus presiune pe autorități pentru a extrăda în Turcia mai mulți cetățeni pe care autoritățile de la Ankara îi suspectează de apropiere de clericul turc afat în exil. Gulen, care se află din 1999 în exil în Statele Unite, a negat orice implicare și respinge toate acuzațiile care i se aduc.

Până acum, doar Kosovo și Bulgaria au răspuns solicitărilor Turciei. La 29 martie curent, șase cetățeni turci au fost exilați din Kosovo, ceea ce a dus la critici severe din partea Uniunii Europene și a organizațiilor internaționale de apărare a drepturilor omului. În toamna lui 2016, alți șase cetățeni turci au fost reținuți de autoritățile bulgare la Ruse și ulterior escortați, în ciuda unor cereri de azil formulate, la granița cu Turcia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md