Tinerii din Moldova în anul 2017: Cei mai mulți șomeri sunt bărbații din mediul rural. Tot mai des, tinerii preferă să lucreze în țările UE

11220931254_e62e1593ba_k

Continuăm seria articolelor despre situația socială a tinerilor din Moldova. De această dată discutăm despre piața muncii. Câți tineri lucrează și câți stau acasă aflați mai jos. Toate datele prezentate în articol au fost sistematizate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Circa 3 din 10 tineri sunt ocupați iar 6 din 10 sunt inactivi

Peste o treime din tinerii cu vârsta de 15-34 ani sunt ocupați (382 mii persoane), circa 27 mii de tineri sunt șomeri și restul 728 mii sunt economic inactivi. În rândul celor din urmă, mai mult de jumătate sunt încadrați în Sistemului Național de Învățământ (SNÎ).

Fiecare al treilea tânăr de 15-29 ani nu lucrează și nici nu învață

Aproape o treime din populația tânără de 15-29 ani (29,3%) nu este cuprinsă nici în procesul de educație, nici în ocupare. Valoarea acestui indicator la femei este mai înaltă ca la bărbați (respectiv, 35,4% pentru femei și 23,1% pentru bărbați).

Circa 5% din tinerii ocupați sunt în același timp încadrați în învățământ, iar 3 din 10 au locuri de muncă informale

Printre persoanele tinere (15-34 ani) ocupate, mai mult de două treimi (71,3%) lucrează în calitate de salariat, iar 4,6% din aceștia concomitent cu activitatea de muncă mai urmează și o instruire (formală) în cadrul SNÎ.

Trei din zece tineri (31,5%) au locuri de muncă informale, iar în rândul tinerilor salariați 7% lucrează fără contracte individuale de muncă (munca nedeclarată).

Rata șomajului la tineri este aproape dublă față de media pe țară

Rata șomajului printre tineri este mai mare în comparație cu alte grupe de vârstă sau media la nivel de țară. Aceasta este cauzată de un nivel de instruire mediu și scăzut al tinerilor.

În funcție de nivelul de instruire absolvită, rata șomajului înregistrează valori mai ridicate în rândul tinerilor cu nivel de instruire mediu – 7,2%, urmați de tinerii șomeri cu nivel scăzut –6,8% și cei cu nivel de instruire superior – 5,6%. Printre tinerii șomeri aproape două treimi sunt bărbați (60,9%) și practic, tot atâția sunt din mediul rural (62,3%).

Fiecare al 3-lea tânăr inactiv economic este elev/student și fiecare al 4-lea este plecat peste hotare la lucru sau în căutare de lucru

Circa două treimi (64,0%) din tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani sunt economic inactivi. În rândul acestora predomină elevii și studenții (35,5%). În afară de elevi și studenți, o categorie importantă în rândul inactivilor o formează tinerii plecați peste hotare la lucru sau în căutare de lucru (23,7%),urmate de persoanele ocupate cu lucrul casnic (inclusiv responsabilitățile familiale) în propria gospodărie (19,3%).

Tinerii aleg să plece la lucru sau în căutare de lucru peste hotare în proporție de 15 la sută, preponderent bărbații și tinerii de la sate

Peste 15,1% (172 mii persoane) din totalul tinerilor de 15-34 ani sunt plecați peste hotare la lucru sau în căutare de lucru. Din totalul acestora, 73,2% sunt bărbați, iar 70,8% sunt tineri de la sate. Dacă femeile tinere reprezintă 43,1% din numărul total de femei migrante, atunci la bărbați această pondere este semnificativ mai înaltă: 59,7%.

Cel mai des țările în care migrează tinerii sunt Rusia și Italia

Țările în care lucrează cei mai mulți tineri din Republica Moldova sunt Rusia (52,2%) și Italia (12,4%), fără disparități semnificative după mediul de reședință din care provin tinerii, dar cu diferențe importante în funcție de sexe. Ponderea femeilor tinere care lucrează în Italia este de 3 ori mai mare decât cea a bărbaților (25,4% din total femei migrante față de 7,6% din total migranţi – bărbaţi) în timp ce Rusia, ca țară de destinație, este mai mult preferată de bărbați decât de femei (respectiv, 57,4% din total bărbați față de 38,0% din total femei).

Numărul tinerilor care aleg să lucreze în Uniunea Europeană este în creștere

În ultimii ani tinerii tot mai des preferă să lucreze în țările Uniunii Europene. Astfel, ponderea migranților tineri în Rusia a scăzut de la 71,7% în 2013 la 52,2% în 2017, în timp ce în Germania a crescut de la 1,1% în 2013 la 7,0% în 2017 și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord de la doar 0,9% în 2013 la 6,3% în 2017.

La fel citiți si Femeile din sate au născut mai mult la o vârstă mai mică decât cele din orașe

Generaţia tinerilor este într-o continuă descreștere

Fiecare al 5-lea adolescent refuză să învețe

În orașe tinerii locuiesc singuri, iar în sate cu părinții lor

Salariul și părinții sunt principalele surse de venit al tineretului

Tinerii din sate sunt mai sănătoși decât cei din orașe, iar fiecare al 50-lea este grav bolnav

Femeile suferă de cancer de 2 ori mai mult decât bărbații

Fiecare al treilea tânăr cu vârsta de până la 30 de ani a comis un furt

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente