Fiica unuia dintre cetățenii turci expulzați a transmis un mesaj disperat:„Tatăl meu nu este terorist. Vă rog, eliberaţi-l”

Fiica unui dintre cetăţenii turci, care au fost expulzaţi joi din Republica Moldova pe motiv că ar ameninţa securitatea naţională a ţării, a transmis un mesaj disperat către autorităţi: „Tatăl meu nu e terorist. Vă rog, eliberaţi-l”.

Apelul a fost făcut ieri pe Aeroportul Chișinău, unde rudele și colegii celor șapte persoane angajate la liceul Orizont au așteptat să afle unde sunt acestea și ce s-au întâmplat cu ele.

Tânăra a povestit că joi dimineața, când mergea cu familia la școală a venit o mașină mare și l-a luat pe tatăl ei.  „Noi am strigat și am alergat după el, dar au închis ușa și l-au dus”, a povestit fata. Ea a mai spus că soră sa a alergat spre mașină, după tatăl ei, iar bărbați care l-au ridicat pe tatăl ei au vrut s-o urce și pe ea.

Potrivit ei, erau trei bărbați, care nu s-au prezentat și nici nu au arătat niciun document.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Amnesty International Moldova, este vorba despre șase persoane de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicate de către SIS.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcarea flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Subiectul expulzării profesorilor turci de la liceul Orizont a intrat în vizorul oficialelor europeni.

Ieri seara comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept. „Aştept ca Guvernul Republicii Moldova şi toate autorităţile să respecte statul de drept şi toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johannes Hahn pe pagina sa de Twitter.