Pavel Filip a cerut SIS-ului să prezinte informații suplimentare privind expulzarea profesorilor de la liceul Orizont

Premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare, în condiții bune, a procesului de studii în liceul moldo-turc Orizont, în care activau cetățeni turci expulzați din Republica Moldova.

În același timp, Guvernul a cerut Serviciului de Informații și Securitate să prezinte informații suplimentare în legătură cu acest caz, pentru a putea face o analiză obiectiva a situației care a generat decizia de declarare a persoanelor respective ca indezirabile.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul dorește sa se asigure că procedurile legale au fost respectate întocmai și decizia respectivă este bine argumentată.

Joi, președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare asupra acestui caz. De asemenea, președintele Parlamentului a cerut analiza materialelor și informațiilor cu privire la expulzarea cetățenilor turci și anunțarea rezultatelor audierilor pentru a asigura controlul public asupra acestui subiect.

Tot joi, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a anunțat că a solicitat explicații privind acțiunile întreprinse de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în legătură cu directorul liceului moldo-turc Orizont și a altor 5 profesori care activează în aceeași instituție de învățământ.

De asemenea, vicepreședintelui Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a cerut explicații și probe de la Serviciul de Informații și Securitate, care ar justifica operațiunea de joi dimineață.

Reamintim că SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcarea flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Subiectul expulzării profesorilor turci de la liceul Orizont a intrat în vizorul oficialelor europeni. Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a cerut Chişinăului să respecte statul de drept.

„Aştept ca Guvernul Republicii Moldova şi toate autorităţile să respecte statul de drept şi toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johannes Hahn pe pagina sa de Twitter.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.