Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Dodon și Krasnoselski în…

VIDEO Dodon și Krasnoselski în același gând: „Am reiterat importanţa operaţiunii de pacificare de la Nistru”

Foto: Facebook/ Igor Dodon

Președintele Igor Dodon l-a întâmpinat astăzi la Reședința de Stat de la Condrița pe șeful regimului separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski. Aceasta este cea de-a patra întrevedere dintre cei doi, iar potrivit șefului statului, în cadrul discuției au fost abordate chestiuni cu caracter economic, social și ecologic.

Pe pagina de Facebook a președintelui Igor Dodon au apărut informații despre întrevedere abia în jurul orei 15.00, asta în timp ce pe site-ul liderului de la Tiraspol au fost publicate în acest interval de timp trei comunicate. Pe parcursul zilei, reporterii ZdG au încercat să ia legătura cu serviciul de presă al Președinției, doar că nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

„Am reiterat importanţa operaţiunii de pacificare de la Nistru drept garanţie a păcii şi securităţii cetăţenilor şi am convenit asupra unor paşi simultani pentru a nu admite cazuri de agravare a situaţiei în Zona de Securitate, care ar putea afecta pacea şi stabilitatea nu doar în Republica Moldova, ci şi în regiune la general”, se menționează într-o postare publicată de Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat plasat pe pagina web a liderului de Tiraspol, se menționează că de aceeași părăre cu Igor Dodon este și Vadim Krasnoselski, în opinia căruia operațiunea de pacificare este un mecanism important și este inacceptabilă distrugerea acestuia: „În caz contrar, acest lucru va duce la o escaladare a conflictului și va avea consecințe negative. Mă bucur că avem o poziție comună – păstrarea misiunii de pacificare. După cum știți, poziția Transnistriei este constantă, iar iar forțele miliarele, care se află la Tiraspol, le considerăm o parte integrantă a mecanismului de menținere a păcii”.

Dodon și Kranoselski au abordat în cadrul întrevederii și modalitățile de realizare a „Pachetului celor 8 puncte”, pe care le-au stabilit în cadrul primei lor întâlniri de la Bender. Potrivit șefului statului, pe marginea a șase puncte s-a ajuns deja la o înțelegere.

La 22 iunie 2018, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a votat rezoluția privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova din stânga Nistrului. Ulterior, așa-zisul Minister al Afacerilor Externe al regiunii transnistrene a venit cu o reacție în care spune că nici o decizie de a schimba formatul operațiunilor de menținere a păcii sub auspiciile Rusiei nu poate fi luată fără a se ține seama de opinia sa.

La sfârșitul lunii iulie 2017, președintele R. Moldova a înaintat propuneri de a decora participanții la operațiunea comună de menținere a păcii din partea Federației Ruse și Ucrainei.

Tudor Deliu, deputat PLDM

„Această întâlnire a lui Dodon cu Krasnoselski nu va schimba nimic în binele R. Moldova, aşa cum nu au schimbat nici celelalte două. Dodon zice că vrea să aprofundeze încrederea între cele două maluri de Nistru. Care încredere? Aţi văzut ce s-a întâmplat luni la careurile de deschidere a anului şcolar în scolile de limbă română în Transnistria: Imnul de Stat – interzis, arborarea Tricolorului – interzisă. Unde-i libera circulaţie la Nistru? Dodon se întâlneşte cu Krasnoselski nu pentru a rezolva probleme, ci pentru a le crea. Vin alegerile şi Dodon vrea să îşi asigure cele două mandate de pe cirumscripţiile din Transnistria… ”

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

„În doi ani, de când a fost ales, cu cine s-a întâlnit mai des Dodon? Cu Putin şi cu Krasnoselski, dovadă că Dodon nu a fost nici o zi preşedinte al R. Moldova. În tot ce a făcut, Dodon a făcut interesele Rusiei în R. Moldova. Fie că e vorba de Transnistria, de armata rusă, de trupele de pacificare de la Nistru, de Biserica Rusă, etc. Prin această întâlnire cu Krasnoselski, ca şi prin cele cu Putin, Dodon vrea să se mai afişeze o dată în faţa electoratului prorus, arătând cât de fidel este el Moscovei.”