Șapte cetățeni turci din cadrul liceului „Orizont”, ridicați de SIS și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă au fost declarați indezirabili de către organele competente și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta anunță Serviciul de Informații și Securitate după ce, în această dimineață, presa a scris că mai mulți cetățeni turci de la liceul (moldo-turc) „Orizont” din capitală au fost ridicați de angajații SIS și duși într-o direcție necunoscută.

Potrivit SIS, cei șapte cetățeni străini, fără a preciza cetățenia acestora, făceau parte dintr-o grupare despre care „există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”.

După cum mai informează Serviciul de Informații și Securitate, acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, „după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova”.

„În operațiunea complexă pe linia prevenirii amenințărilor la adresa securității naționale, desfășurată concomitent în mai multe localități din țară, a fost antrenat Centrul Antiterorist al SIS”, se mai arată în comunicatul instituției, precizând că în acest caz SIS a colaborat cu serviciile speciale din alte state.

Contactat de TV8, reprezentanții SIS au declarat că organizează mai multe acțiuni antiteroriste pe teritoriul R. Moldova, însă nu au confirmat că ar fi vizat și liceul în cauză. Potrivit familiei unuia dintre victime, angajații SIS erau îmbrăcați în civil și fără a oferi explicații au venit și l-au luat de acasă pe un bărbat, angajat în calitate de contabil la liceul „Orizont”.

Ulterior, conducerea liceului „Orizont” a anunțat într-o declarație oferită pentru ZdG că, șase persoane din cadrul liceului au fost reținute, dintre care două au fost eliberate ulterior. Potrivit surselor din cadrul liceului, este vorba de trei directori, un economist, un profesor și fiul directorului adjunct, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit primelor informații, a fost reținut Riza Dogan, directorul filialei Durlești, Hasan Karacaoglu, director general adjunct, Ahmet Bilgi, directorul filialei Ciocana, un economist, un profesor și fiul acestuia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...