12:56:08 25.04.2024
Stiri

Oamenii de știință ai MIT au creat un robot „psihopat”

Știri 06.09.2018 08:02 Vizualizări2182 Autor: Ziarul National
Oamenii de știință ai MIT au creat un robot „psihopat” sursa: tabu.ro


Mai ținem cu toții minte filmul „Terminator” cu robotul ucigaș care vrea să pună capăt lumii. Cum devine un robot simplu, dotat cu inteligență artificială, o mașină de ucis?

Aparent sunt de ajuns niște oameni de știință care încearcă intenționat să îl transforme în „psihopat”. Aceștia au creat un algoritm denumit „Norman” – ca pe tipul din filmul Psycho.

Pe scurt, oamenii de știință de la MIT au hrănit algoritmul respectiv în mod exclusiv cu conținutul violent de pe una dintre paginile platformei Reddit. Pentru cine nu știe, Reddit este o platformă de socializare cu peste 330.000 de milioane de utilizatori lunari activi şi peste 138.000 de „comunităţi” de discuţie.

După ce i-au arătat doar știri și discuții cu și despre crime sau morți violente, robotului i s-a cerut să interpreteze diverse desene cât se poate de comune. Astfel, influențat de algoritmul Norman, robotul a văzut în locul unei fotografii alb-negru a unei mănuși de baseball că un „om este omorât cu o mitralieră”. Și asta fără ca în prealabil să fi văzut imagini despre crime sau violențe, ci doar citind titlurile apărute în discuțiile de pe platformă.

Echipa de oameni de știință de la MIT (Pinar Yanardag, Manuel Cebrian și Iyad Rahwan) a încercat cu ajutorul acestui test să demonstreze cum că unii algoritmi cu care sunt echipate mașinăriile de inteligență artificială nu sunt în mod necesar părtinitori fără drept de apel unei anumite stări sau personalități, dar pot deveni astfel în baza datelor pe care le primesc.

Cu alte cuvinte, ei nu l-au construit pe Norman să devină psihopat dar robotul a devenit un psihopat pentru că tot ceea ce știa despre lume a fost ceea ce a învățat de pe o pagină plină de conținut violent care aparținea (întâmplător, desigur că întâmplător) Reddit.

Sursa: tabu.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md