„Sindromul broaștei fierte”. Totul despre propaganda antivaccin a site-urilor ortodoxe din Moldova

12121121

Mitropolia a îndemnat ieri, prin intermediul unei circulare, ca enoriașii săi să se roage „în sfintele lăcașuri pentru izbăvirea rujeolei”. Aceasta după ce Ministerul Sănătății a anunțat că „rujeola continuă să rămână un pericol”, numărul celor infectați pe plan mondial crescând de la 5273 de cazuri în 2016 la 21 315 de cazuri în 2017. Un număr alarmant. Una dintre cauzele creșterii acestui număr de persoane infectate cu rujeolă este, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, scăderea numărului de persoane vaccinate, în special în urma activității mișcărilor antivaccin. Ultimii și-au găsit portavoce și în site-urile afiliate Mitropoliei Moldovei.

În ultimul comunicat al Ministerului Sănătății și Protecției Sociale de pe data de 5 septembrie este menționat că pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.

În acest context, instituția guvernamentală reiterează că „vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă”.

Situația este alarmantă de fapt și la nivel european, iar Organizația Mondială a Sănătății a declanșat campanii destul de agresive pentru a convinge publicul larg că vaccinele lucrează (aici, hashtag-ul #vaccinework).

De aici, ajungem la miezul problemei, și anume că principala cauză a actualei crize la nivel european și Republicii Moldova este nevaccinarea, drept rezultat al propagandei împotriva vaccinării în general a populației, indiferent de maladie.

Organizația Mondială a sănătății a lansat și un Ghid de bune practici pentru a răspunde celor care sunt împotriva vaccinelor.

Controlul copiilor prin ADN

Deși s-a arătat îngrijorată de „situația epidemiologică alarmantă din țară prin răspândirea maladiei rujeolei”, în ultima circulară, Mitropolia nu a ezitat ca și alte dăți să aducă argumente împotriva acestei vaccinări.

Într-un articol din 2012, mitropolia Moldovei avertiza despre posibilitatea apariției unor „copii programați prin ADN”, lucru care ar duce la înmulțirea „copiilor genetici superiori”. În articol se menționează că cercetătorii ar trebui să se concentreze la eliminarea miilor de substanțe chimice netestate.

1 5

„Dacă fetuşii nu ar fi expuşi substanţelor chimice precum Bisfenolul A, erbicidelor pe baza de glifosat (Roundup), organismelor modificate genetic şi adjuvantilor chimici pe baza de mercur din vaccinuri precum Thimerosalul şi aluminiul, mulţi dintre ei nici nu ar avea aceste defecte”.

Ca să dăm Cezarului ce este al Cezarului, vorba celui mai mare best seller, trebuie de menționat și faptul că în numărul 21-22 din decembrie 2012, a publicației Mitropoliei Altarul Credinței, pe două pagini întregi de ziar sunt publicate materiale despre prevenirea tuberculozei.

Ortodoxia punct mede

Pe site-ul ortodoxia.md, afilierea căruia rămâne un mister (ne referim la Mitropolie, nu la Dumnezeu), au fost postate de-a lungul timpului mai multe articole împotriva vaccinării.

„Un proiect de lege al Ministerului Sănătăţii prevede opt vaccinuri obligatorii la înscrierea unui copil la grădiniţă sau la şcoală: împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei”, se scria într-un material preluat de pe un blog românesc. La știre este atașat și un video conspirativ împotriva vaccinării.

Într-un alt articol mai vechi intitulat „Vaccinările obligatorii sunt pericoloase?”, este dat un răspuns pozitiv la întrebarea din titlu chiar din primul alineat.

În România, (situaţia similară şi în Republica Moldova), conform Programului Naţional de Vaccinare, există 9 vaccinuri obligatorii şi gratuite, împotriva hepatitei B, tuberculozei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, poliomielitei. Din anii 80, au apărut însă serioase și justificate îndoieli în privința necesității și utilității acestor vaccinuri, precum și dovezi de necontestat că efectele lor negative, pe termen scurt, sunt vaste, iar pe termen lung, cu atât mai dramatice (în unele cazuri) și îngrijorătoare, cu cât ele n-au fost analizate, așa cum s-ar fi cuvenit, ci doar constatate și trecute sub tăcere”, se menționează în articol.

Materialele continuă pe același portal sub același ton. Este menționat că „se cuvine ca orice om inteligent și informat trebuie să adopte contramăsuri”.

2

„Când se vorbeşte despre vaccinarea forţată ca despre fait accompli, e clar cât de dragă le este ăstora ideologia globalistă”, se menționează în articolul intitulat „Cum se poate neutraliza o vaccină?”.

Articolul chiar oferă și sfaturi despre „cum se neutralizează vaccinul”. Sfaturile sunt la un alineat distanță după intertitlul „Un părinte neinformat își distruge copilul”.

„Mergeţi repede la baie dupa injecţie şi întindeţi argila pe locul vaccinului, puneți tifonul şi bandajaţi. Ţineţi pentru 2 ore, cel puţin, bandajul şi vaccinul va fi absorbit în proporţie de aproape 100% de argilă. Procedura a fost testată pe copii, câini şi pisici fiind eficace cu un procent de aproape 100% fără apariţia de erupţii ale pielii, febră, oboseală”, este doar unul din sfaturi.

Ortodox fără ia

Spre deosebire de ortodoxia.md, site-ul ortodox.md se bucură de faptul că are un feed activ pe site-ul mitropoliei Moldovei. De menționat că atunci când navigam pe site pentru a găsi articolele de mai jos, în feed apărea în permanent „CIRCULARA”.

3

„Cu cât mai mult li se administrează mai multe vaccinuri, cu atât cresc şansele de îmbolnăvire a copiilor”, este unul din titlurile de pe „portalul de gândire și atitudine creștin-ortodoxă din Republica Moldova”.

În cadrul aceluiași material este menționat că „bebelușii care au primit cele mai multe vaccinuri au înregistrat rate mai înalte de spitalizare și deces”.

Este citat site-ul activenews.ro, marcat pe portalul verificasursa.ro, care a îndeplinit imposibila mențiune de a contabiliza site-urile dubioase drept „o sursă de evitat”.

7

Un alt articol pe Moldova ortodoxă este intitulat „Vaccinurile: prevenţia care îmbolnăveşte şi uneori chiar ucide”. Povestea nu se termină aici. Au fost publicate și „10 motive la care să te gândești bine înainte să-ți vaccinezi copiii”.

Motivul numărul unu este că „vaccinurile nu sunt eficiente”.

„Ceea ce toate afișele arată și ceea ce Centrele de Prevenție a Bolilor repetă până la refuz este că vaccinurile previn bolile contagioase și oferă imunitate pentru tot restul vieții, totul sună foarte încurajator pentru populația mai puțin informată”, se menționează în articol.

4

Într-un alt interviu este citat preotul Iustinian Pîrvu.

„Vaccinurile obligatorii care se înmulţesc din ce în ce mai mult. Dacă sunt aşa de bune vaccinurile lor, de ce nu aduc sănătate omului?  Însă vedem că tot mai multe boli apar şi alte şi alte vaccinuri se produc. Dar vaccinul produce de fapt îmbolnăvirea organismului”.

Titlurile și principala sursă de informare

Prezentăm în continuare pe scurt doar câteva din alte titluri care de-a lungul timpului au fost publicate pe portalul ortodox.md:

Dogma vaccinului, între silire şi contestare

În ciuda protestelor din lumea întreagă, OMS insistă că vaccinurile sunt sănătoase

Cei mai sănătoși copii în viitor vor fi cei nevaccinați

Cum îi infectează copiii vaccinați pe cei nevaccinați

Sindromul broaştei fierte – cum suntem omorâţi încet dar sigur

Otrăvirea lentă a omenirii: Controlul populatiei prin glutamatul de monosodiu

5

Principala sursă a materialelor antivaccin este portalul viataverdeviu.ro, descris de același „catalog al site-urilor dubioase”, verificasursa.ro drept un site care „Pe lângă articolele „generale” de medicină alternativă pentru vindecarea bolilor extraordinar de grave, aceasta este și una dintre paginile care răspândesc neadevăruri despre vaccinare, deși niciodată nu a fost demonstrat științific faptul că există vreun pericol în legătură cu aceasta”.

8

 

P.S: Nu spunem că site-urile ortodoxe sunt 100% responsabile de propaganda anti-vaccin. Dar totuși, din nou vorba Bibliei, cineva ar trebui „să-și toarne cenușă în cap”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente