Examinarea respectivei cauze în instanţa de judecată a durat mai bine de doi ani şi jumătate. Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat prin probe că inculpaţii au pretins şi primit de la directorul unei firme 30 de mii de lei. 
 
În fapt, inculpaţii, fiind membri ai Comisiei de Recepţie a lucrărilor la Centrul Comunitar „Speranţa” din cadrul secţiei asistenţă socială a Consiliului raional Basarabeasca au tergiversat semnarea proceselor-verbale de recepţie a lucrărilor de construcţie, efectuate de către un agent economic, până când directorul firmei respective nu le va oferi 30 mii lei, în calitate de mită.
 
Astfel, în vara anului 2012, directorul firmei a transmis, în trei tranşe, banii extorcaţi, sumele fiind înmânate prin intermediul responsabilului tehnic al Consiliului raional, care ulterior au fost împărţite între inculpaţi.

Prin sentinţa Judecătoriei Basarabeasca, toţi trei inculpaţi au fost recunoscuţi culpabili de comiterea coruperii pasive şi condamnaţi la închisoare între şapte şi aproape opt ani şi amenzi de 20 de mii de lei. Sentinţa este cu drept de atac.