Donald Trump vrea o presiune maximă asupra Iranului la Adunarea Generală a ONU

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Donald Trump urmează să conducă la sfârșitul lunii septembrie o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Iranul, acuzat de Washington că destabilizează Orientul Mijlociu, relatează miercuri AFP.

Această reuniune, la nivel de șefi de stat și de guvern, este programată pentru 26 septembrie în timpul Adunării Generale a ONU, a declarat marți ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley.

Donald Trump va prezida de asemenea, două zile mai devreme, o altă reuniune a Consiliului de Securitate consacrată traficului de droguri la nivel mondial, a adăugat ea într-o conferinţă de presă.

Întrebată despre o participare a preşedintelui iranian Hassan Rohani la reuniunea din 26 septembrie, Nikki Haley a declarat că el „are dreptul” să facă acest lucru.

Rohani urmează să se adreseze Adunării Generale a ONU pe 25 septembrie, după intervenţiile omologilor săi din SUA şi Franţa.

„Este greu să găseşti un loc (în lume) în care Iranul nu este într-un conflict”, a spus Nikki Haley. „Noi nu căutăm un rezultat concret” la această întâlnire, al cărei principal obiectiv este de a face Iranul să înţeleagă că „lumea urmăreşte activităţile sale destabilizatoare”, a mai spus ea.

După venirea la Casa Albă a preşedintelui Trump la începutul anului 2017, Iranul se află în colimatorul Washingtonului. Statele Unite acuză Teheranul că încearcă să obţină arma nucleară, denunţând dezvoltarea capacităţilor sale balistice şi influenţa crescândă a ţării în Orientul Mijlociu – Siria, Yemen – pe care o consideră nefastă.

„Există o îngrijorare crescândă faţă de Iran”, a spus Haley. „Dacă te uiţi la sprijinul din ce în ce mai activ al Iranului pentru terorism, la testele balistice pe care le efectuează, la vânzările de arme către rebelii houthi din Yemen, acestea sunt încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate”, a mai spus diplomatul american.

„Acestea sunt ameninţări pentru regiune care trebuie discutate de comunitatea internaţională”, a adăugat ambasadorul SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...