Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Se menține codul portocaliu de…

Se menține codul portocaliu de rujeolă. Numărul cazurilor confirmate este în creștere

Foto: wall-street.ro

De la începutul acestui an, în R. Moldova au fost înregistrate în total 198 de cazuri de rujeolă confirmate de laborator. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în primele zile ale lunii septembrie s-au confirmat deja patru cazuri, iar alte 68 de cazuri sunt în proces de investigare.

Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir, Ocnița și Chișinău.

Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.

După analiza cazurilor și a statului vaccinal se demonstrează că, majoritatea persoanelor la care au fost înregistrate cazurile de rujeolă (87%) nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin ROR. Doar (9%) dintre aceștia au fost vaccinați cu o singură doză, (3%) cu două doze și (1%) cu trei doze, care au făcut o formă ușoară a maladiei, fără complicații ulterioare.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reiterează că vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjunctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că de la începutul anului 2018, cel puțin 37 de persoane au murit din cauza rujeolei. În total, peste 41 000 de copii și adulți din regiunea europeană a OMS au fost infectați cu rujeolă în primele 6 luni ale anului 2018. Numărul de cazuri înregistrate în această perioadă depășește cu mult totalurile pentru 12 luni raportate în ultimii zece ani.

Foto: Ministerul Sănătății
Foto: wall-street.ro