Încă patru cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână. Care sunt regiunile afectate

rujeola-1

În Republica Moldova au fost înregistrate 198 cazuri de rujeolă. Teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămână sunt: Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești, Cantemir, Ocnița şi Chișinău.

Patru cazuri au fost confirmate în luna septembrie, astfel în ţară se menţine Codul portocaliu de rujeolă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în primele patru zile ale lunii septembrie au fost confirmate patru cazuri noi de rujeolă pe teritoriul țării, alte 68 de cazuri sunt investigate, transmite moldpres.md.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că, un copil bolnav poate să infecteze alţi 18 copii. Boala se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

În ultimii zece ani, în R. Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente