Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Serviciul ucrainean de Securitate a…

Serviciul ucrainean de Securitate a publicat numele unui mercenar moldovean decedat în Siria

Foto: Facebook/Служба безпеки України

Deși serviciile speciale ruse au luat măsuri pentru a preveni publicarea numelor mercenarilor care au luptat în Siria pentru grupul Wagner și a curățat paginile lor de pe rețelele de socializare, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) informează că deține informații despre 80 de mercenari, care au murit în noapte de 7-8 februarie după ce coaliția condusă de SUA s-a ciocnit cu forțele pro-guvernamentale din provincia siriană Deir ez-Zor.

Serviciul ucrainean de Securitate a publicat deja numele a 41 de mercenari, printre care se numără și un moldovean care a decedat în Siria. Moldoveanul se numește Vladislav Apostol, născut pe 13 ianuarie 1988. Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate, aceasta avea cetățenie dublă, atât a R. Moldova, cât și a Federației Ruse. Vladislav Apostol a fost mercenar și pe teritoriul Ceceniei, fiind membru al formațiunilor armate ilegale ruse din Ucraina.

„În ciuda încercărilor serviciilor speciale rusești de a ascunde pierderile masive ale mercenarilor din grupul Wagner, SBU este gata să ofere jurnaliștilor dovezi despre moartea acestora, precum și mărturiile familiilor și prietenilor acestora”, se precizează într-un comunicat al SBU.

Potrivit informațiilor deținute de SBU, mai mult de 80% din mercenarii care au luptat în Siria, au fost implicați și în acțiunile separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Foto: Facebook/Служба безпеки України

Anterior Serviciul ucrainean de Securitate a publica și numele unui alt moldovean care a luptat pentru Grupul Wagner în Siria. Moldoveanul în vârstă de 43 de ani se numește Radu Donciu. Acesta ar fi luptat în februarie 2018 în Siria, iar anterior ar fi fost implicat și în acțiunile separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Fenomenul mercenarilor a luat amploare în Republica Moldova după declanșarea în 2014 a războiului din estul Ucrainei. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au fost identificate deja 56 de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care s-au deplasat în regiunea de est a Ucrainei pentru a se înrola și a lupta de partea entităților separatiste.

Foto: Facebook/Служба безпеки України