Buliga despre pensionarul care a ajuns forțat la spitalul de psihiatrie, după ce a lovit-o: „Am încercat să-l iert, dar Codul Penal nu permite”

????????????????????????????????????

„La ședința de judecată am încercat să-l iert într-un fel, să ne împăcăm, însă, conform judecătorului, Codul Penal nu permite așa ceva”. Declarația aparține Valentinei Buliga, ex-ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Funcționara se referă la pensionarul care a lovit-o peste față în anul 2014. Bărbatul era nemulțumit că pensia i-ar fi fost calculată greșit. În urma acestui incident, bărbatul a fost internat forțat la psihiatrie. Recent, R. Moldova a fost obligată de CEDO să achite despăgubiri pensionarului pentru că i-au fost încălcate drepturile atunci când a fost internat la spital.

Potrivit Valentinei Buliga, acest incident reprezintă „o filă tristă și urâtă în activitatea” acesteia. „Eu niciodată nu am dorit să înjosesc pe nimeni, să mă răzbun, cu atât mai mult pe un pensionar”, a declarat politiciana.

Mai mult, deputata, care este și președinta Comisiei Protecție socială, sănătate și familie, spune că nu știe de ce bătrânul a devenit agresiv, chiar dacă încerca să-i explice că urmează să intervină și să verifice încă o dată scrisoarea dosarului de pensionar. „El nu asculta nimic, nu auzea nimic. M-a lovit cu mâna stângă. Asta s-a constatat și la expertiza medico-legală. Nu mai vreau să răscolesc încă o dată, sincer vă spun.”

Conform informațiilor oferite de Promo-LEX, după întâlnire, pensionarul Mihail Dogotari i-a adresat ministrei o întrebare privind metoda de calcul a pensiei sale. Potrivit acestuia, coeficientul folosit pentru calcul ar fi fost greșit și pensia sa – prea mică. Ministra a răspuns că pensia bătrânului era suficient de mare și ar fi pus sub semnul întrebării, într-un mod ironic, dacă acesta chiar înțelegea sensul cuvintelor utilizate în întrebarea sa. Răspunsul l-a înfuriat pe reclamant, ultimul aplicându-i o lovitură.

După incident, în privința pensionarului, a fost pornită o cauză penală pentru huliganism. După asta, Judecătoria sectorului Glodeni a dispus o examinare medico-psihiatrică staționară a reclamantului. Peste două luni și jumătate, reclamantul a fost arestat de un grup de cinci ofițeri de poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie Chișinău, unde a fost ținut mai bine de o săptămână.

Bărbatul va primi 7 680 de euro despăgubiri. (Detalii AICI)

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.