‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAnaliza condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice în intervalul 27 august - 2 septembrie 2018

Analiza condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice în intervalul 27 august – 2 septembrie 2018

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme caniculară, informează meteo.md.

Temperatura medie săptămânală a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 3,5-6,0ºС și a constituit +19,4..+25,4ºС, ceea ce în această perioadă a anului se semnalează în medie o dată în 10-20 ani. Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +35ºС (SM Dubăsari, Tiraspol). Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +11ºС (SM Briceni, Soroca, Bravicea, Codrii).

Pe 75% din teritoriul țării nu au căzut precipitații, doar izolat cantitatea lor a constituit 1-6 mm (5-45% din norma săptămânală). Vremea caniculară şi uscată, menținută în decursul săptămânii, a contribuit la uscarea în continuare a solului, creând condiţii nefavorabile pentru formarea recoltei culturilor agricole, precum şi pentru efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru semănatul culturilor de toamnă.

La porumb s-a semnalat în fond coacerea deplină, izolat – coacerea în ceară. La data de 28 august curent, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m, pe terenurile cu porumb, pe 55 % din teritoriu au constituit 60-110 mm, 75-105% din normă, în restul teritoriului – 20-45 mm.

La floarea soarelui s-a semnalat maturitatea deplină, izolat – coacerea semințelor. Unele gospodării au început recoltarea florii soarelui. La situaţia din 28 august, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m, pe terenurile cu floarea soarelui, pe 50% din teritoriu au constituit 65-90 mm, 70-90% din normă, în restul teritoriului – 20-50 mm.

La sfecla de zahăr s-a semnalat îngălbenirea frunzelor inferioare şi a continuat creșterea rădăcinii principale.

‹ adv ›

La culturile pomicole și vița de vie a continuat coacerea și recoltarea roadei. La situaţia din 28 august rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m, pe plantaţiile multianuale, pe 50% din teritoriu au constituit 60-75 mm, 60-95% din normă, în restul teritoriului – 25-50 mm.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›