Armata Naţională împlineşte 27 de ani

Armata Naţională împlineşte astăzi 27 de ani. Sărbătoarea a fost marcată în toate garnizoanele militare.

Astfel, la Chişinău, corpul de comandă al Ministerului Apărării, Marelui Stat Major, unităţilor dislocate în capitală, precum şi corpul de ataşaţi militari acreditaţi în ţara noastră, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, Maica Îndurerată de la Complexul Memorial Eternitate şi la Cimitirul Central şi Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

Tot astăzi, un grup de ofiţeri şi subofiţeri a fost decorat cu diplome ale Guvernului, distincţii ale Armatei Naţionale şi a primit grade militare pentru performanţă în serviciu.

De asemenea, activităţi festive au avut loc în garnizoanele Bălţi, Cahul şi Ungheni.

Cu acest prilej, premierul Pavel Filip a adresat un mesaj de felicitare, în care menționează că Guvernul este alături de militari și va susține efortul de transformare a Armatei Naționale în una profesionistă, unde va fi scos în prim plan rolul militarului în cadrul sistemului naţional de apărare. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost aprobat Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”.

„Armata Naţională urmează să devină una de tip european, profesionistă, mai bine organizată şi mai disciplinată, să-şi sporească capacităţile de participare la eforturile internaţionale de menţinere a păcii, să pună în aplicare pe larg instrumentele de control civil şi democratic asupra sectorului de securitate naţională”, se arată în mesajul premierului.

Duminică, 2 septembrie, în contextul Zilei Armatei Naţionale, Ministerul Apărării a organizat, în premieră, Ziua Uşilor Deschise.

În cadrul evenimentului, subdiviziunile Armatei Naţionale au pregătit un program inedit pentru publicul prezent la activitate care a cuprins concursuri, expoziţii de fotografii şi filatelie, de echipament, tehnică şi armament militar, exerciţii de mânuire a armei şi luptă corp la corp, tehnici de arte marţiale, precum şi o paradă a uniformelor militare. Totodată, pe platoul instituţiei au evoluat Orchestra prezidenţială a Republicii Moldova, ansamblurile „Cavalerii Armoniei”, „Haiducii de la Mereni” şi „Haiducii de la Costeşti”, şi interpreţii Vali Boghean, Cristina Scarlat, Ion Raţă şi Marin Ganciu.

Armata Naţională a fost creată la 3 septembrie 1991, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova nr. 194.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.