Săptămânal sunt acordate până la 30 de credite în cadrul programului ”Prima Casă”

În fiecare săptămână sunt acordate 20-30 de credite în cadrul programului ”Prima Casă”, iar până la finele acestui an, numărul beneficiarilor ar putea ajunge la o mie. Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, la emisiunea ”Replica” de la Prime TV.

Ion Chicu spune că ritmul de acordare a creditelor ipotecare în cadrul programului va crește din toamnă. „Eu cred că până la sfârșitul anului 2018 numărul creditelor alocate în cadrul „Prima Casă” va fi în jur de o mie, ceea ce nu-i puțin”, spune Chicu, citat de IPN. Oficialul mai crede că pe viitor, numărul anual al beneficiarilor ar putea ajunge la 5-7 mii de oameni, iar în total, fiecare al zecelea bugetar și-ar putea cumpăra locuință cu ajutorul statului. În prezent, în sectorul public din Moldova sunt angajați în jur de 200 de mii de cetățeni.

Marina Curtiș, beneficiară a programului, spune că familia ei nu a avut niciodată o locuință proprie și posibilitatea de a cumpăra un apartament a fost primită cu bucurie. Beneficiara spune că, până acum, în condițiile oferite de băncile din Moldova nu a avut posibilitate să-și cumpere casă pentru că nu avea ce pune în gaj și nici nu dispunea de suma de bani necesară pentru prima rată. „Nu știu care va fi amploarea proiectului în țară, dar pentru familia noastră acesta înseamnă multă bucurie și emoții pozitive”, a spus Marina Curtiș.

Programul lansat de Guvern este destinat cetățenilor care au până la 45 de ani, lucrează oficial şi nu au alte credite ipotecare. Acesta a fost extins pentru a facilita accesul bugetarilor la cumpărarea locuințelor. Astfel, statul compensează pentru ei 50 la sută din creditul luat pentru apartament sau casă. Ulterior, a fost lansată ”Prima Casă-3”, destinată familiilor cu copii. Astfel, dacă are un copil, familia va primi subvenție de 10 la sută din suma împrumutului, dacă sunt doi copii – 25 la sută, trei copii – jumătate din credit, iar în cazul a patru și mai mulți micuți, statul va plăti integral pentru familie creditul ipotecar, iar beneficiarul – doar dobânzile.

Programul „Prima Casă” a fost lansat în luna aprilie. Până la ora actuală au fost acordate peste 300 de credite în cadrul acestui program, ceea ce reprezintă circa 40% din totalul creditelor ipotecare acordate în Republica Moldova. Cererile pentru „Prima Casă” sunt depuse exclusiv online, prin intermediul unui sistem informațional.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.