Linkuri accesibilitate

Donețk: zeci de mii de oameni participă la funeraliile liderului separatist Zaharcenko


Dimitri Trapeznikov, noul lider separatist din Donețk, 1 septembrie 2018
Dimitri Trapeznikov, noul lider separatist din Donețk, 1 septembrie 2018

Zeci de mii oameni s-au strâns la Donețk, în estul separatist al Ucrainei, pentru a participa la funeraliile fostului lider al regiunii, Alexandr Zaharcenko, ucis vineri în oraș, în urma exploziei unei bombe. În ultimul timp, mai mulți lideri și comandanți separatiști au fost uciși în atacuri similare, într-un conflict izbucnit în 2014 și care a făcut deja peste 10.300 de victime.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că ar fi organizat sau comandat uciderea liderului separatist pro-rus. După cum se știe, Rusia neagă orice amestec direct în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Autoritățile separatiste din Donețk au apreciat că la funeralii au fost prezenți cel puțin 100 de mii de oameni; agenția AFP a pus participarea la circa 30 de mii. Printre participanți s-au numărat șeful guvernului din Crimeea, peninsula ucraineană anexată cu forța de Rusia în 2014, liderul regiunii separatiste georgiene Oseția de sud și cel puțin un membru al Dumei de Stat de la Moscova. Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat condoleanțele în urma acestei „crime”.

După uciderea lui Zaharcenko, conducerea temporară a regiunii separatiste a fost preluată de Dmitri Trapeznikov, vicepremier al regiunii.

XS
SM
MD
LG